advertentie
Reconstructie in 360 graden brengt Huis te Riviere weer tot leven
Een reconstructie brengt het historische kasteel Huis te Riviere weer terug naar het jaar 1275: het jaar dat Schiedam een stad werd. Stichting Verborgen Stad brengt op basis van historische feiten en archeologische vondsten het kasteel weer terug zoals het ooit gebouwd is. De komende maanden volgen er nog drie reconstructies over Schiedam, allen te danken aan de verjaardag van de stad.

door Julian Jansen
donderdag 27 maart 2025 17:55
Stichting Verborgen Stad brengt in meerdere steden in het land reconstructies van historische plekken. Naar aanleiding van Schiedam750 besteed de stichting dit jaar aandacht aan de jeneverstad. De reconstructie biedt een 360 graden beeld van Huis te Riviere, Kethel en het boerenleven in de omgeving.
Historisch onderzoek
Theo Pronk, directeur van de stichting, is historicus en verantwoordelijk voor het historische onderzoek achter de reconstructie. Hij geeft een kijkje in de keuken van het maakproces. “Dit zijn de archeologische tekeningen gebaseerd op de vondsten rondom Huis te Riviere. Kijk maar naar deze stadsmuren”, vertelt Pronk. Hij wijst naar een tekening van Archeologie Rotterdam waarop het kasteel van bovenaf te zien.
“Het is moeilijk om zo ver terug in de tijd een beeld te schetsen. Er zijn geen foto’s of schilderijen uit die tijd”, legt de directeur uit. Op basis van de opgravingen en andere vondsten uit die tijd kan de stichting een inschatting maken hoe Schiedam er in het jaar 1275 uit zag.
“Schiedam is interessant, omdat er veel historie ligt en het veel te maken heeft gehad met ups en downs,” vertelt Pronk. Hij legt uit dat Schiedam symbool staat voor het verhaal van Nederland in het klein. “De strijd met water, de polders; Schiedam staat voor het grotere verhaal.”
3D-tekeningen
Pronk: “Na het onderzoek is het de kunst om de historische bevindingen om te zetten in 3D-tekeningen.” Op het grote beeldscherm in de werkkamer van Pronk laat hij zien hoe de archeologische tekeningen zijn omgezet in 3D-afbeeldingen. “De blokken die je ziet zijn de planten, de mensen of een huisje”, legt hij uit terwijl hij verschillende plekken aanwijst.
De historicus pakt er een volgende tekening bij: “Dit is een claymodel.” Deze tekening lijkt al sterk op de uiteindelijke variant, maar mist nog kleuren en details. “Zo krijg je een kijkje in onze keuken.”
Bewustzijn
“Ik zie een bootje met mensen die een ton vervoeren, en hey, daar is het Huis te Riviere nog intact", vertelt een Schiedammer enthousiast terwijl hij rondjes draait met de telefoon. “Heel bijzonder”, reageert iemand anders.
“Dan te bedenken dat het zo leeg was in die tijd. Ik heb het allemaal volgebouwd zien worden”, vertelt een Schiedamse mevrouw die veel herinneringen krijgt door de reconstructie.
Pronk legt uit waarom het belangrijk is om deze reconstructies te maken: “Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van historisch erfgoed. Geschiedenis zorgt ervoor dat we begrijpen hoe dingen ontstaan zijn en waarom iets is zoals het is.”
De reconstructie is te zien in de app History5D of via de website www.schiedam5D.nl. Gedurende de viering van Schiedam750 volgen er nog drie andere reconstructies van Schiedam, onder andere van de wijk Kethel.