advertentie
  • Vlaardingen
  • geschiedenis
  • wonen

Na 25 jaar leegstand weer leven in Vlaardingse Sprijpanden

Er zijn weer volop werkzaamheden in de Sprijpanden in Vlaardingen. De gebouwen aan de Westhavenkade worden, na 25 jaar leegstand, gerenoveerd tot woningen. Het project valt samen met de bouw van nog eens 82 woningen in het Museumkwartier. In het oude pand, ook wel bekend als ‘Het pand van Sprij’, komen 39 nieuwbouwwoningen.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 28 maart 2025 16:34

“We transformeren de bestaande panden naar een woongebouw door alle panden met elkaar te verbinden”, vertelt Roy Wijte, architect bij projectontwikkelaar Fullhouse. “Er komen appartementen die variëren in grootte en geschikt zijn voor verschillende doelgroepen.”

De Sprijpanden kennen een rijke geschiedenis. Het gebouw werd in 1912 gebouwd op de plaatst van het vroegere ‘Jagerijpakhuis’. Het diende als kantoor en pakhuis voor rederij De Zeeuw en Van Raalt. Nadat de visserij uit het Vlaardingse straatbeeld was verdwenen, werden de panden voor andere doeleinden in gebruik genomen. Zo kwamen zij in het bezit van Bram Sprij, die met zijn meubelzaak in 1932 begon. Eerst in de Bleekstraat. En later, in 1940, aan de Westhavekade 71-73.

“Het gebouw is onderdeel van het Rijksbeschermd Historisch Stadsgezicht Vlaardingen. Het in 1912 gebouwde pand is dan ook een Rijksmonument. Het gebouw daarnaast is in 1915 gebouwd en het pand in het midden, toen Sprij in het gebouw trok, eind jaren ’30", zegt Wijte.

Branden

Gedurende de jaren heeft het pand twee keer te maken gehad met een flinke brand. Eerst in 1973 en vijf jaar later, in 1978 nog een keer. Bij die laatste kwamen brandweerkorpsen uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis ter plaatse om het vuur te bedwingen.

“Iedere Vlaardingen heeft ook wel een band met het gebouw. Iemand heeft vaak wel een familielid die bijvoorbeeld bij Sprij heeft gewerkt. We proberen daarom ook met respect met het gebouw om te gaan. Zo blijft de voorgevel altijd herkenbaar.”

De woningen worden naar verwachting eind 2025 opgeleverd.