advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Oekraïnewijk moet plaats maken voor waterzuivering: ‘Renovatie is geen optie’

Voor zestig miljoen euro is de wijk Mrija gerealiseerd voor Oekraïense vluchtelingen in Vlaardingen. Na drie jaar moet de wijk plaatsmaken voor de nieuwbouw van een afvalwaterzuivering. Want de oude, aan de andere kant van de Maassluissedijk, is flink verouderd. "Deze zuivering staat al op z'n achterste poten."

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 02 april 2025 12:06

Er hangt een rioollucht die op het terrein - met de toepasselijke naam 'Groote Lucht' - goed te ruiken is. En dat moet anders. "Dit zijn open bakken, maar bij een nieuwe zuivering zijn het afgedekte bakken. Zodat we de geur kunnen verminderen", vertelt Michelle Hendriks, projectleider bij Hoogheemraadschap Delfland, aan Rijnmond.

In de bakken zakt de ontlasting en ander afval naar de bodem. Het is de eerste stap van de zuivering. Daarna gaat het water naar andere bassins om verder schoongemaakt te worden. In de kelder staan machines te draaien om het water over het terrein rond te pompen. Dat gaat inmiddels met flinke omwegen. De zuivering is steeds uitgebouwd en aangepast. "Bij een nieuwe zuivering kunnen we dat meteen goed aanpakken."

20250402_waterzuivering.00_00_29_07.Still002.jpg

Bij de afvalwaterzuivering zijn meerdere grote roestplekken te zien | Foto: Rijnmond

'Flinke slijtage'

De waterzuivering ziet er versleten uit. Op buizen zie je soms roestplekken en gaten. Enkele plekken zijn met lint afgezet. "Veel onderdelen zijn verouderd, dat brengt risico's met zich mee, ook voor het zuiveren van het water." De installatie is niet meer van deze tijd, beaamt het waterschap. "We kunnen deze niet veel langer houden."

Een nieuwe waterzuivering zal meer schadelijke stoffen zoals medicijnresten uit het water halen. In 2027 wil het Hoogheemraadschap van Delfland daarom starten met de bouw van een gloednieuwe waterzuivering op het terrein van de Oekraïense wijk Mrija.

Protest tegen ontmanteling Mrija

Alleen is daar nu discussie over, ook al was bij de bouw van de tijdelijke wijk voor Oekraïners bekend dat de wijk na drie jaar weer moest worden afgebroken voor de bouw van de waterzuivering. Bewoners zijn een petitie gestart om de wijk te behouden. Ze vinden het zonde dat de woonlocatie voor Oekraïense vluchtelingen na drie jaar alweer wordt afgebroken.

De Oekraïense bewoners hebben 1000 handtekeningen verzameld en deze aan de Tweede Kamer aangeboden. Ze hopen dat de landelijke politiek de afbraak van de wijk nog kan tegenhouden. Het waterschap zegt de bezwaren zeker te horen. Maar na onderzoek is gebleken dat nieuwbouw de beste optie is.

20250402_waterzuivering.00_01_32_20.Still003.jpg

De wijk Mrija, waar een nieuwe afvalwaterzuivering wordt gebouwd vanaf 2027 | Foto: Rijnmond

Klaar voor de toekomst

Renovatie en uitbreiding van de oude installatie brengt daarnaast teveel risico's met zich mee, zowel voor de medewerkers als de inwoners van Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Maasland en De Lier. Zo kunnen ze de beste nieuwe zuivering maken. "Een zuivering die klaar is voor de toekomst, in een regio waar steeds meer gebouwd wordt."

Het waterschap snapt dat de sloop van de wijk voor stress zorgt bij de Oekraïense bewoners. "Wij begrijpen de zorgen van de mensen. De gemeente Vlaardingen is aan zet om te kijken naar een goede afronding op andere plekken." De start van de bouw van de nieuwe waterzuivering staat gepland voor 2027 en gaat zo'n drie jaar duren.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.