advertentie
  • politiek
  • Vlaardingen
  • maatschappij

Palestijnse Vlaardingers teleurgesteld in gemeenteraad ‘Vertegenwoordigen ons voor geen meter’

Wat kan de gemeenteraad doen voor de vierduizend Palestijnen die in Vlaardingen wonen? Die vraag stond centraal in de raadsvergadering van 3 april. Meerdere voorstellen werden besproken, maar de Palestijnen vinden de uitkomst teleurstellend. “Ik begrijp wel dat de wereld op zijn kop staat. Zelfs wij in Vlaardingen komen hier niet uit.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 04 april 2025 13:49

Drie voorstellen lagen op tafel tijdens de raadsvergadering. Het erkennen van de Palestijnse staat, het indirect steunen van de wederopbouw in Gaza en het in gesprek gaan met Palestijnse Vlaardingers. “Juist wij als gemeente met de grootste Palestijnse gemeenschap van Nederland moeten onze stem laten horen”, aldus Yasmine Bouchrit (GroenLinks). Andere partijen zijn van mening dat Vlaardingen het niet over internationale zaken moet hebben.

“Maar dit moet juist een lokale discussie zijn”, vindt Arnout Hoekstra (SP). “Ik vind dat we echt moeten staan voor de Palestijnen in Vlaardingen en niet alleen naar het internationale conflict moeten kijken.” De eerste twee voorstellen halen verreweg geen meerderheid. “Er wordt niet geluisterd naar wat de Palestijnen willen”, aldus Salih Akça (DENK). “Ze hoopten dat we de Palestijnse staat zouden erkennen.”

‘Slappe motie’

Het derde voorstel, om in gesprek te gaan en ‘te onderzoeken hoe de gemeente kan bijdragen aan sociale cohesie’, kon op meer steun rekenen. Maar volgens Hoekstra is dat niet gek. “Dit is een slappe motie”, is zijn mening. “Geloof mij maar, hier gebeurt helemaal niks mee. Dit is alleen maar om hun eigen geweten te sussen.”

Toch kwam er discussie, opgeworpen door Wouter de Reus (ChristenUnie/SGP). “Er wordt om ‘wederzijds begrip’ gevraagd, maar de indieners wijzen naar maar één standpunt. Mijn oproep zou zijn die verwijzing eruit te halen en vooral op te roepen om te luisteren naar de Palestijnse gemeenschap en dat gesprek aan te gaan. Zodat ze hun ervaringen kunnen delen zonder verwijzing naar de andere partij.”

Dit leidt tot frustratie bij Hoekstra. “Dit doet u altijd. Iedere keer worden de Israëliërs erbij gehaald. Een stedenband met Nablus? Dan moet er ook een stedenband in Israël komen. Een monument voor Palestijnen? Dan moet er ook een monument voor Israëliërs komen. Sorry maar dat is echt onzin, want er wonen geen Israëlische vluchtelingen in Vlaardingen.”

Monument

Uiteindelijk wordt het voorstel aangenomen. “Ik hoop dat er concrete plannen komen”, vertelt Akça. Hij vermoedt dat de gesprekken onder andere zullen gaan over een Vlaardings monument voor Palestijnen.  “Al jaren vragen wij de gemeente om een monument”, vertelt Ibrahim Al-Baz, een Palestijnse Vlaardinger. “Maar de gemeente weigert mee te werken.”

Nadat de stemmingen zijn afgerond lopen de Palestijnse Vlaardingers teleurgesteld de raadszaal uit. Ze hadden gehoopt dat de eerste twee voorstellen gesteund zouden worden. “Deze gemeenteraad vertegenwoordigd ons voor geen meter!”, roept één van de Palestijnen.