advertentie
Honderd asielzoekers naast begraafplaats Holy, bewoners voelen zich gepasseerd
Bewoners van de Vlaardingse wijk Holy zijn overvallen door een brief van de gemeente, die dinsdagmiddag 8 april op de mat viel. In de brief staat dat het stadsbestuur van plan is om in juni honderd asielzoekers onder te brengen op het terrein naast begraafplaats Holy. Volgens de gemeente lagen de plannen al langer op tafel. Sociaal psycholoog Toon Kuppens herkent deze wisselwerking tussen burger en overheid en is niet verbaasd.

door Rembrandt van der Heijden
donderdag 10 april 2025 11:02
“Ik schrok ervan, we hebben een brief gekregen, waarin alles eigenlijk al geregeld is en dat buiten iedereen om”, zegt een bewoner die zich gepasseerd voelt door de gemeente. Dinsdagmiddag 8 april viel bij bewoners van de Vlaardingse wijk Holy een brief op de mat: er komen mogelijk honderd asielzoekers op het perceel naast begraafplaats Holy.
Begraafplaats Holy
Opvallend is dat de gemeente het plan al langer in voorbereiding had.
“Daar hebben we best een aantal maanden aan gewerkt en Vlaardingen heeft uiteindelijk een aantal van honderd gekregen omdat de minister zei: jullie vangen zoveel mensen op dat jullie maar honderd hoeven van een andere doelgroep”, aldus wethouder Asiel Arnoud Proos.
De gemeente moest op zoek naar een geschikte locatie.
“We hebben echt gekeken naar heel de stad”, zegt Proos. Uiteindelijk bleven volgens hem drie opties over: het terrein bij het Oekraïnedorp Mrija, het Campanile Hotel en het perceel naast de begraafplaats.
Veel onbegrip
De keuze voor die laatste plek zorgt voor veel onbegrip in de buurt. “Het is een veldje waar veel kinderen spelen”, zegt een bewoner ontsteld. Een ander vult aan: “Het was fijn geweest als we van tevoren waren geïnformeerd.”
Veel bewoners voelen zich niet serieus genomen. Ze vinden dat de gemeente hen beter had moeten betrekken bij het besluit. Het had de gemeente gesierd als ze ons eerder hadden meegenomen, klinkt het.
Sociaal psycholoog Toon Kuppens van de Rijksuniversiteit Groningen deed twee jaar onderzoek naar de houding van Nederlanders ten opzichte van asielzoekerscentra (AZC’s), en naar de rolverdeling en spanningen tussen burgers en overheid. Hij herkent het patroon. Gemeenten presenteren volgens hem vaak eerst een plan, en organiseren pas daarna participatieavonden.
Waarde van hun huis
Volgens Kuppens is het nadeel dat het vertrouwen in de lokale overheid verdwijnt en dat er dus meer vragen worden gesteld. In Holy is inmiddels een petitie gestart, loopt er een crowdfundingactie en overwegen bewoners juridische stappen.
“Misschien vrezen ze dat de waarde van hun woning afneemt of dat de wijk onveilig wordt”, aldus Kuppens.
Toch denkt hij dat de relatie tussen burger en overheid zich op termijn herstelt. “Maar dat heeft tijd nodig.” Wanneer bewoners meer te horen krijgen over het plan of wanneer er een bijeenkomst plaatsvindt, is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat het besluit op 12 juni wordt genomen. In de brief staat dat er daarna, in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), een informatieavond wordt georganiseerd.