advertentie
Wie is Liduina? Meeste Schiedammers zijn beschermheilige vergeten
Liduina van Schiedam sterft op 14 april 1433, na een ziektebed van veertig jaar. Na haar dood wordt de Schiedamse heilig verklaard en groeit haar bekendheid, niet alleen in Schiedam, maar in heel Nederland en zelfs daarbuiten. Ondanks haar grote bekendheid lijken veel Schiedammers haar maar vaag te kennen of te verwarren met iemand anders.

door Rembrandt van der Heijden
maandag 14 april 2025 16:43
Op straat blijken veel Schiedammers niet te weten wat de datum 14 april betekent. “Maandag”, weerklinkt het een aantal keer wanneer Twee Schiedammers mensen op straat vraagt welke dag het is. En ook over wie Liduina precies was, bestaat verwarring. Mensen geven aan “wel iets van haar te weten”, maar kunnen het vaak niet goed benoemen. “Nee, maar als je iets noemt, kan ik wel wat bedenken”, zegt een mevrouw.
'Grondlegger van Schiedam'
Twee andere Schiedammers denken zelfs dat Liduina de oprichter van de stad is. “Ja, dat weet ik, ik heb haar niet gekend, maar dat is de grondlegger van Schiedam”, aldus een vrouw. Een ander denkt haar te kennen van het monument achter het stadskantoor, oftewel Huis te Riviere.
Al heeft dat gebouw niets met Liduina te maken; het is gelinkt aan Aleida, de gravin die in de 13e eeuw daadwerkelijk aan de wieg stond van Schiedam. Aleida gaf opdracht tot de bouw van de dam in de Schie, waaraan de stad haar naam en ontstaan dankt.
In 1396 of 1397 komt Liduina ten val op het ijs en breekt een rib. Er ontstaat een pijnlijke zweer die maar niet geneest, en vanaf dat moment is ze voorgoed aan bed gekluisterd. Vanuit haar ziekbed troost ze armen en zieken die van heinde en verre naar haar toe komen. Ook zou ze tijdens haar ziekte meerdere visioenen hebben ontvangen.
Bekender in het buitenland
Op 14 april 1433 sterft Liduina. Eeuwen later, op 14 maart 1890, bevestigt paus Leo XIII officieel haar heiligheid. Sindsdien wordt ze vereerd als beschermvrouw van de zieken, beschermheilige van schaatsers en als de heilige van de stad en parochie Schiedam. Haar relikwieën zijn te vinden in de Liduina Basiliek, tegenover het stadskantoor in Schiedam.
Omdat Liduina zo veel betekend heeft voor de stad, wordt er jaarlijks stilgestaan bij haar sterfdag. Tenminste, in het buitenland. Want wie op sociale media kijkt, ziet een overvloed aan berichten in het Spaans, Engels en Italiaans over de heilige uit Schiedam. In haar geboortestad zelf lijkt ze echter grotendeels vergeten.
‘Zielig mens’
Gelukkig voor Liduina zijn er ook nog een aantal Schiedammers die haar wel kennen. “Ja, ik vind het een beetje zielig mens, ze heeft altijd op bed gelegen, maar wilde er niet uitkomen.” Een man die rustig door Schiedam rijdt zegt wel veel van de Schiedammer te weten, maar haar niet te kennen en weer een ander weet te vertellen dat ze een hele belangrijke vrouw is geweest voor Schiedam.
Maar wie Liduina van Schiedam nu echt was, blijft voor de meeste Schiedammers toch een raadsel. De heilige wordt buiten haar sterfdag ook op zondag 25 mei geëerd met een processie door de straten van Schiedam.