advertentie
  • politiek
  • maatschappij
  • 112

Raadsleden voelen zich machteloos: ‘Ik ben nog nooit bang geweest in mijn stad’

Acht overvallen in drie weken: het zorgt voor grote onrust in Schiedam. Terwijl burgemeester en politie volop inzetten op handhaving, overheerst bij raadsleden vooral een gevoel van machteloosheid. “De plekken die zijn overvallen, dat zijn gewoon plekken waar ik zelf ook kom”, zegt raadslid voor de PvdA Jessie Silva.

Mirthe Verhagen

door Mirthe Verhagen

woensdag 16 april 2025 14:33

Op dinsdag 15 april werd er niet alleen een persconferentie gehouden waar de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie tekst en uitleg gaven. Ook vond er een raadsvergadering plaats waarin er werd gepraat over de overvallengolf. “Schiedam is mijn stad, je schrikt je rot”, zegt Silva.

Schiedam–West geen veiligheidsrisicogebied

Tijdens de raadsvergadering werd er gesproken over de veiligheidsrisicogebieden. Een groot deel van de gemeenteraad pleit ervoor om heel Schiedam aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Opvallend is dat Schiedam-West geen veiligheidsrisicogebied is, terwijl hier driekwart van de overvallen hebben plaatsgevonden. Dat stuit op onbegrip bij Monique Rotteveel, fractievoorzitter van LOS. “Ik snap echt niet waarom West daar buiten wordt gelaten.”

In een veiligheidsrisicogebied mag de politie preventief fouilleren, dit is het uit voorzorg fouilleren van personen in een gebied dat de burgemeester aanwijst. Voor Schiedam is dat nu specifiek gericht op jongeren tussen de 12 en 25 jaar in de wijken Nieuwland, Oost, Zuid en het industriegebied.

De burgemeester legt uit dat het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied vooral gebeurt bij dreiging van wapengeweld tussen groepen jongeren en dat roofovervallen daar niet direct onder vallen. "Ik voel me machteloos", zegt Rotteveel. "Ik ben nog nooit bang geweest in mijn eigen stadje, maar ik wil nu vooral dat Schiedammers zich weer veilig kunnen voelen."

‘Hij is normaal heel zichtbaar’

Woensdag 23 april komt er een ondernemersavond om de aanwezigen te informeren en tips te geven om hun zaak beter te kunnen beveiligen. Rotteveel vindt dat de burgemeester meer zichtbaar moet zijn. “Hij is normaal heel zichtbaar, maar in deze situatie eigenlijk net iets te weinig.”

Jessie Silva pleit voor een bredere aanpak: "Je moet het hele palet inzetten. Dus straffen waar nodig. Maar ook investeren in wat er nog meer nodig is om te zorgen dat mensen op de lange termijn weer vertrouwen krijgen in hun eigen buurt."