advertentie
Twee opvallende Vlaardingse vondsten te zien in Rijksmuseum van Oudheden
Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden toont vanaf 23 april twee bijzondere archeologische vondsten uit Vlaardingen. Het Archeologisch & Bouwhistorisch depot van de gemeente Vlaardingen leent speciaal voor de tentoonstelling Boven het maaiveld het skelet van de Krabbeplasman en een Romeinse luizenkam uit. De expositie toont 25 jaar bijzondere Nederlandse archeologische ontdekkingen en loopt tot en met 7 september 2025.


door redactie
zaterdag 19 april 2025 07:55
De Krabbeplasman leefde zo’n 3300 jaar geleden rond het moerasgebied bij Vlaardingen. Zijn skelet werd in 1990 gevonden en is uniek, omdat mensen uit die tijd meestal werden gecremeerd. In 2007 werd op basis van zijn schedel een gezichtsreconstructie gemaakt. Ook de luizenkam uit de 2e eeuw is bijzonder; tussen de tanden van het kammetje werden destijds resten van luizen gevonden, de oudste ooit in Europa aangetroffen.
Vlaardingen en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden werken al langer samen. Eerder leende Vlaardingen objecten uit voor de tentoonstelling Het jaar 1000 en zijn ook vondsten uit de stad permanent te zien in de vaste collectie van het museum; meer dan honderd vondsten bij opgravingen rond de voormalige Herberg De Visser, op de hoek van de Hoogstraat en de Markt in het centrum van Vlaardingen, zijn te zien in het Rijkmuseum van Oudheden.