advertentie
Een kijkje in de Schiedamse geschiedenis: deze virtuele hotspots worden nog onthuld
Een tijdreis maken naar Schiedam uit de vroege middeleeuwen: dat klinkt onmogelijk, maar door de virtuele hotspots van stichting Verborgen Stad lijkt het een stap dichterbij. Gedurende het feestjaar van Schiedam zullen er nog drie nieuwe virtuele hotspots onthuld worden. Theo Pronk, directeur van Verborgen Stad, blikt vooruit.


door Julian Jansen
maandag 21 april 2025 11:25
Eerder bracht stichting Verborgen Stad in een eerste reconstructie de Schiedammer terug naar het jaar 1275. Dit is het jaar dat Schiedam ontstond, en het Huis te Riviere aan de huidige Broersvest nog intact was. Deze hotspot over de ruïne is een eerste hotspot in een reeks van vier.
‘Wat als iets niet was afgebroken?’
“In het weekend van 10 mei brengen we een digitaal opengelegde Broersvest”, begint Pronk. Deze hotspot is iets anders dan de eerder onthulde reconstructie over de Huis te Riviere. Deze keer krijgt de Schiedammer de huidige Broersvest te zien zoals we die nu kennen, maar zijn er historische gebouwen toegevoegd die er ooit gestaan hebben. “Wat als iets niet was afgebroken?”
“We brengen de Overschiese Poort weer terug”, benoemt de directeur. De Overschiese Poort was ooit de stadspoort naar Schiedam. “Naast deze Overschiese Poort stond de molen De Witte. Deze is verdwenen. Die zetten we ook weer terug in de huidige situatie”, legt Pronk uit. Deze virtuele hotspot zal het verhaal vertellen van de eerste trekvaarten over de Schie. Tijdens een trekvaart wordt bijvoorbeeld graan over een uitgegraven waterweg vervoerd door trekpaarden.
Landerijen en polders
“Tijdens de Tijd van Aleid in Kethel wordt de reconstructie van Kethel in de 18e eeuw onthuld”, vertelt Pronk over de derde hotspot. De Tijd van Aleid, een evenement waarbij Kethel teruggaat naar het jaar 1275, vindt plaats op 5 en 6 juli. Kethel was ooit een zelfstandig dorp ten noorden van Schiedam. “Deze reconstructie vertelt het verhaal van het platteland en de polders. Ooit was Kethel heel landelijk, nu is het stedelijk gebied”, legt de directeur van de stichting uit.
‘Kers op de taart’
“De vierde spot is het hoogtepunt. Dan gaan we terug naar de oude sluis uit de vijftiende eeuw”, vertelt Pronk. De vierde en laatste virtuele reconstructie wordt onthuld tijdens Open Monumentendag in het weekend van 15 en 16 september. “We gaan dan terug naar de tijd van Liduina en de bedevaart.”
Pronk kijkt het meest uit naar deze reconstructie. “De sluis is nog de enige plek die dan herkenbaar is. Op dat moment is het een drukte van belang. Met alle bedevaartgangers is het een hele andere wereld. Dit is de kers op de taart.” Na deze laatste onthulling is de tijdreis door Schiedam compleet.
Rond de Open Monumentendagen worden ook twee verhalennachten georganiseerd. “Dan zal het publiek van locatie naar locatie gaan. Op iedere locatie is dan ook muziek te horen bijvoorbeeld.” De exacte tijd en aanmelding voor deze verhalennachten is nog niet bekend. De reconstructie is te zien in de app History5D of via de website www.schiedam5D.nl.