advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Ex-dakloze Deborah trekt aan de bel: ‘Waarom doet de gemeente niets?’

Dak- en thuislozen in Vlaardingen maken zich zorgen over hun basisbehoeften. Sinds de tijdelijke winteropvang op 1 april gesloten is, staan tientallen mensen opnieuw op straat. Ze hebben geen plek om te slapen of te douchen. “Het is onhoudbaar”, klinkt het. Deborah Velders is zelf dakloos geweest en vindt dat de gemeente te weinig doet. “Die hebben het idee: zoek het maar uit.”

Juliet Heinsbroek

door Juliet Heinsbroek

vrijdag 18 april 2025 19:02

Verschillende mensen die op straat leven of hebben geleefd, spraken de gemeenteraad op donderdag 10 april toe met een dringend verzoek: doe iets aan de uitzichtloze situatie waarin velen van hen verkeren. Deborah was een van de mensen die haar verhaal deed in de raadszaal. Ze leefde vijf maanden op straat, nadat ze haar woning moest verlaten door huiselijk geweld. “Ik heb op straat gewoond, bij een goede vriend geslapen. Je komt overal terecht. Bijvoorbeeld in een speelhuisje in de speeltuin. Ik had maar één tas. Het was wel koud. Het was precies in de wintermaanden”, vertelt ze.

Deborah over het niet krijgen van een uitkering: "Je kon je nergens inschrijven, dat is een groot probleem. Als je geen inkomen hebt, kan je je ook niet inschrijven voor woningcorporaties.” Ook voelde ze zich in de steek gelaten door de instanties. “De gemeente zit ’s avonds lekker thuis op de bank en wij lopen hier maar. Die hebben zo iets van: zoek het maar lekker uit.”

Slapen, douchen of gewoon een deken? ‘Zelfs dat lukt niet’

De opvanglocatie De Elementen bood deze winter voor het eerst langdurige opvang: een pilot waarbij daklozen een plek hadden om te slapen, douchen en eten. Op 1 april viel dit weg. Volgens de mensen op straat zijn er nu nauwelijks nog voorzieningen beschikbaar. “Er zijn te weinig slaapplekken, geen sanitaire voorzieningen, en zelfs een deken kunnen ze niet regelen”, luidt de boodschap van de daklozen.

Vrijwilligers van de organisatie De Groene Luiken, die daklozen ondersteunen, trekken eveneens aan de bel. “Jij mag naar De Elementen, wordt dan gezegd. Maar daar is een wachtlijst voor, er zijn maar zo’n 30 plekken”, aldus Linda Vuijk. “Als men vraagt of ze even kunnen douchen, dan wordt hier nee op geantwoord.” Vrijwilliger Marco Vuijk voegt toe: “Volgens mij is de gemeente nog nooit bij De Elementen geweest.”

Pilot voorbij, problemen blijven

De stichting achter De Elementen geeft aan dat ze zich inzetten voor een duurzame oplossing, maar dat het tijd kost. “We zijn met de gemeente in gesprek of er een douche- of wasvoorziening kan komen”, legt Suzanne Korthorst, de directeur van de organisatie, uit. “We zouden graag het hele jaar door open willen blijven, maar dat vraagt een zorgvuldig traject. Daarvoor is draagvlak nodig, bij de gemeente, de raad en de buurt.”

Een reden voor de wachtlijsten volgens de directie? Niemand weet precies hoeveel daklozen er zijn in Vlaardingen. "De definitie van een dakloze is mede bepalend", legt Korthorst uit. In oktober komt de uitslag van de telling van begin april. "Op dit moment is het aantal daklozen niet bekend", zegt de directeur. "De telling helpt om inzicht te krijgen in de aantallen, zodat we voldoende opvang kunnen verzorgen."

‘Water naar de zee dragen’

De frustratie bij vrijwilligers en betrokkenen is groot. “Waarom doet de gemeente niets?”, vraagt Marco zich af. “De cijfers zijn er al langer. Misschien zou het handig zijn om dat geld wat ze in dit troosteloze centrum pompen, eenmalig in de daklozenopvang te stoppen en mensen goed op te vangen. Het is water naar de zee dragen. Als je mensen in oktober binnenhaalt en ze in april weer op straat zet, dat is geen oplossing.”

Toch blijft er hoop dat de gemeente in actie komt. De Elementen is, samen met de gemeente en andere partijen, op zoek naar tijdelijke was- en douchevoorziening. Zij roepen bewoners om mee te denken over beschikbare ruimtes in de stad. “Heb je een idee of locatie? Laat het weten”, zeggen ze.