advertentie
Schoenverhalen in Schiedam: ‘Nooit geweten dat ik een opkomende klompvoet heb’
In het kader van het jubileumjaar Schiedam viert 750 organiseert Galerie 158 op zaterdag 26 april een bijzonder evenement. In de voormalige schoenenwinkel van Van den Hoven aan de Hoogstraat worden herinneringen tot leven gewekt via een alledaags voorwerp: de schoen. Bezoekers kunnen hun schoenen meenemen en hierover in gesprek gaan met schrijver Abdelkader Benali. Ook op straat blijken veel Schiedammers een bijzonder schoenverhaal te hebben.

door Rembrandt van der Heijden
donderdag 24 april 2025 17:56
Een vrouw vertelt enthousiast over een onverwachte vondst: “Deze schoenen waren in de sale, ik dacht dat wordt niks, maar ik heb er veel plezier van gehad. Ben er al mee naar Malaga geweest.” En een andere man zegt: “Ik heb speciale schoenen, ik heb een hoge wreef, dus de meeste schoenen pas ik niet. Ik ben altijd op zoek naar schoenen.”
Joegoslavië
Van den Hoven schoenmode was jarenlang een begrip in Schiedam. Galeriehouder Margi Geerlinks, die inmiddels in het pand gevestigd is met Galerie 158, wilde het pand opnieuw tot leven brengen. “Die schoen draagt je het leven door. Met die schoen ga je de wereld in. Daar kun je mee opvallen. Daar geef je iets van identiteit mee af”, zegt ze. In het kader van Schiedam 750 besloot ze daarom om schoenverhalen van Schiedammers te verzamelen en bundelen.
Een van de verhalen die haar bijzonder raakte, is dat van Semra Placo. Zij vluchtte begin jaren negentig met haar ouders en zusje vanuit het toenmalige Joegoslavië naar Schiedam. Van den Hoven verkocht ECCO schoenen. Goede schoenen die Placo graag wilden kopen, maar niet kon betalen. Van den Hoven gaf de schoenen mee voor het bedrag van 30 gulden, want dat was wat ze konden uitgeven, vertelt Geerlinks.
Klompvoet
Het verhaal van de schoen beperkt zich niet tot de Galerie van Geerlinks. Zo vertelt een man die met zijn hondje op straat loop: “Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik een opkomende klompvoet heb. Ik heb in de jaren een enorm aantal schoenen aangeschaft, omdat ik een paar keer per dag moest wisselen van schoen om te kunnen blijven lopen.”
De galerie is op zaterdag 26 april geopend van 13:00 uur en 17:00 uur. Iedereen is welkom om zijn of haar schoenverhaal te komen vertellen. Zelfs ‘zwerfschoenen’, paren zonder eigenaar, krijgen er een podium. Want, zoals Geerlinks laat zien, schoenen kunnen een belangrijk deel van iemands personaliteit laten zien.