advertentie
Het zakkendragershuis bestaat 300 jaar: ‘Het is een icoon van Schiedam’
Feest in het zakkendragershuis, want het iconische gebouw bestaat dit jaar 300 kaarsjes uit. De zakkendragers van het Anthonisgilde vieren dit met twee exposities: een in het huis zelf en een in het Schiedamse Jenevermuseum. “Als je aan Schiedam denkt, dan denk je altijd aan het zakkendragershuisje”, vertelt deken Leen van Andel.

door Julian Jansen
donderdag 24 april 2025 18:31
Het zakkendragershuisje aan de Oude Sluis in Schiedam werd vanaf het jaar 1725 gebruikt als gildehuis voor het zakkendragersgilde. Hier kwamen de zakkendragers samen om te bepalen wie de zakken mocht lossen van de boot die aankwam. Dit werd bepaald door te 'smakken': dobbelstenen gooien en degene met het hoogst aantal ogen mag het werk verrichten.
De wachtruimte
In 1985 werd het Anthonisgilde heropgericht, nadat het eerder was opgeheven door het gebrek aan functionaliteit. Leen van Andel is het deken van het gilde, te vergelijken met een voorzitter. Hij blij met het jubileum van het huis: "Als je Schiedam opzoekt, dan zie je direct dit huisje verschijnen op foto's en films."
"Het is een icoon voor Schiedam", vult Peter Elderman aan. Hij is zakkendrager en geeft rondleidingen door het huisje. "Dit is de wachtruimte. Hier zaten de zakkendragers te wachten tot er boten binnen vaarde." In de ruimte staan tonnen en op de muren hangen borden met het historische verhaal van het huisje. Deze zijn opgehangen door de mannen vanwege de verjaardag van het huis.
Nóg 300 jaar
"Nóg 300 jaar? Dat gaan wij niet redden", grinnikt Van Andel. "Daarom zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers", voegt zakkendrager Elderman toe. Het gilde bestaat uit elf mannen die allen op leeftijd zijn. "Wij houden er ook een keer mee op", vertelt Elderman.
Vooralsnog is het historische verhaal van het zakkendragershuisje te bewonderen in het huisje zelf, en in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. De tentoonstelling 'Smakken en Zakken' is van 24 april tot en met 13 juli te zien. De zakkendragers gaan zelf ook het 300-jarig bestaan vieren. "Ik kan nog niet zeggen hoe. Dat blijft nog even geheim", sluit deken Van Andel af.