advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij
  • wonen

Warm water blijft weg in Schiedamse flat: ‘Alsof we Russische roulette spelen’

In korte tijd uren zonder warm water zitten, zonder duidelijkheid over de oorzaak of oplossing. Dat overkomt de bewoners van de Jozef Oreliosingel in Schiedam. Ze voelen zich in de steek gelaten door woningcorporatie Woonplus en onderhoudspartijen Eneco en Provato. “We worden van het kastje naar de muur gestuurd.”

Warm water blijft weg in Schiedamse flat: ‘Alsof we Russische roulette spelen’
Foto: Twee
Mirthe Verhagen

door Mirthe Verhagen

vrijdag 25 april 2025 18:38

Op woensdagmiddag 26 maart hebben de bewoners van de Jozef Oreliosingel plotseling geen warm water meer. Het blijkt niet om een eenmalig incident te gaan, maar het begin van een reeks frustrerende storingen. Eén van de bewoonsters meldt de storing direct bij Woonplus. Volgens haar duurt het uiteindelijk 24 uur voordat er weer warm water uit de kraan stroomt.

Intussen hangt zij ruim veertig minuten aan de telefoon met energieleverancier Eneco, zonder dat er duidelijkheid komt. “Ik werd de hele dag van het kastje naar de muur gestuurd”, zegt ze.

Pas rond 21:00 uur verschijnt er iemand van Eneco op locatie. De bewoners zitten dan al negen uur zonder warm water. De oorzaak blijkt te liggen bij een zwarte pomp. Die pomp valt onder het beheer van Provato.

Maar contact opnemen met Provato biedt geen oplossing. “De mevrouw van Provato gaf aan dat ze geen 24-uursservice hebben bij Woonplus”, zegt de bewoonster. “Provato wordt niet betaald om dag en nacht klaar te staan voor bewoners.”

In een e-mail aan Woonplus benadrukt ze dat het gebrek aan warm water ernstige gevolgen kan hebben. “Ik en mijn zoon hebben een ernstige botziekte. Het is van belang dat wij het niet koud hebben en warm kunnen douchen.” Op dat moment zitten ze al 10,5 uur in de kou, zonder zicht op een oplossing.

21 uur verder

Ook de volgende ochtend, donderdag 27 maart, is er nog steeds geen warm water. Inmiddels zijn er 21 uur verstreken sinds de eerste storing. De bewoonster stuurt opnieuw een dringende e-mail. “Ik verwacht enige spoed van Provato en geen afwachtende houding omdat Eneco mee moet kijken van hen.”

Pas na 24 uur komt het warme water terug. Namens de flat wordt er een gezamenlijke klacht ingediend bij Woonplus. “Wij hebben zolang moeten wachten op warm water en verwarming, en we werden telkens van het kastje naar de muur gestuurd. Dit was een hele flinke muur, kan ik u vertellen.”

Een dag later volgt er een reactie vanuit Woonplus. Een medewerker stelt dat er wél direct een aannemer is ingeschakeld en dat het probleem binnen wettelijke termijn is opgelost. “Wij vinden het bijzonder vervelend dat er technische problemen waren”, luidt de toelichting. “We waren tot 16:30 uur telefonisch bereikbaar.”

Maar het probleem is nog niet voorbij

Op zaterdag 13 april valt het warme water opnieuw weg. “Het is weer zo ver”, schrijft de bewoonster in een e-mail. “Ik wilde gaan douchen, maar helaas: weer koud water. En nee, niet alleen bij mij, ook bij de buren.”

Eén dag later, op 14 april zijn er opnieuw meldingen. Minimaal de verdiepingen vier tot en met zeven zouden last hebben van de storing. En een week later, op zondag 20 april, herhaalt het zich opnieuw: tussen 20:45 uur en 02:00 uur is er weer geen warm water.

“Het begint ondertussen op Russische roulette te lijken”, zegt de bewoonster. “Je weet nooit wanneer je wel of geen warm water hebt.” De frustratie groeit, bewoners krijgen geen duidelijkheid over wat het probleem nu eigenlijk is, of wanneer het echt opgelost wordt. “We hebben gewoon geen idee wat er gebeurt.”

Eneco geeft aan op de hoogte te zijn. “Het klopt dat er een aantal kleine, kortstondige onderbrekingen zijn geweest in het warmtenet in Groenoord. We begrijpen dat dit heel vervelend is voor de bewoners in Groenoord waar de warmte tijdelijk onderbroken is geweest. Op het moment van een storing werken we nauw met Woonplus samen om dit zo snel mogelijk op te lossen.”

e547bc2c1c380f80706e4032bc0fa35d_XL.jpg

Het warmtestation in Groenoord | Foto: Twee

Het probleem zou volgens Eneco te maken hebben met ‘opstartproblemen’ van de nieuwe installatie van het warmtenet. “We sluiten pand voor pand aan. Per pand moeten we het systeem opnieuw optimaliseren en inregelen, dit vind in ‘real time’ plaats. Dit gaat in de meeste gevallen goed, maar een aantal keer heeft een onderbreking in de warmtelevering plaatsgevonden. Naarmate meer panden aansluiten, verwachten we minder onderbrekingen.”

Eneco zou druk bezig zijn om het systeem te optimaliseren. ”Zodat we in de toekomst zoveel mogelijk onderbrekingen kunnen voorkomen.” Of het met zekerheid opgelost gaat worden dat weet Eneco niet. “We kunnen storingen in de toekomst niet geheel uitsluiten. Dit is inherent aan de energietransitie in de bestaande bouw en we vragen daarom om begrip van de bewoners voor de situatie.”

Over het feit dat bewoners het gevoel hebben dat van het kastje naar de muur wordt gestuurd geven Woonplus en Eneco aan: “Belangrijk om te noemen is dat Woonplus de warmteleverancier is en contactpunt voor bewoners. Misschien is dat op dit moment nog niet voor alle bewoners even duidelijk geweest, en daarom zal Woonplus dit de komende tijd extra benadrukken.”

"Als bewoners ons bellen omdat ze geen warmte hebben, schakelen wij Provato in", vertelt Woonplus. "We hebben met hen afgesproken dat zij binnen twee uur ter plaatse zijn." Woonplus voegt daaraan toe: "Natuurlijk hebben wij ook de verplichting om dit zo snel mogelijk op te lossen. Soms duurt het wat langer, bijvoorbeeld als er materialen besteld moeten worden. Dan kijken we naar wat redelijk is."