advertentie
Zo herdenken Schiedam en Vlaardingen oorlogsslachtoffers op 4 mei
Tachtig jaar vrijheid is waar we in 2025 bij stil staan tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. In zowel Schiedam als Vlaardingen worden de oorlogsslachtoffers herdacht met diverse plechtigheden en bijeenkomsten. Twee zet de bijeenkomsten die op 4 mei plaatsvinden op een rijtje.


door redactie
vrijdag 02 mei 2025 07:25
Zoals elk jaar staat ook in 2025 de stille tocht op de planning in Vlaardingen. Deze start om 19:30 uur vanaf de Schoolstraat bij het Stadhuis. Trommelaars begeleiden de stoet, die onderweg stilstaat bij het Geuzenmonument op de Markt voor een kranslegging. Rond 19:50 uur arriveert de tocht bij het verzetsmonument op het Verploegh Chasséplein, waar de Vlaardingen Band koraalmuziek speelt. Na het Taptoe-signaal om 19:58 uur volgen twee minuten stilte. Aansluitend zijn er voordrachten van leerlingen, bloemleggingen, toespraken, en optredens van het 4 mei Gelegenheidskoor. Amnesty Vlaardingen sluit de herdenking rond 20:50 uur af met een toespraak over mensenrechten.
Later op de avond, om 21:00 uur, speelt Toneelgroep ONI in De Windwijzer aan de Schiedamseweg het stuk In het verborgene. De voorstelling geeft een inkijk in het leven van een gezin tijdens de oorlog. Toegang is gratis.
Drie herdenkingen
Ook in Schiedam worden oorlogsslachtoffers herdacht tijdens drie verschillende herdenkingen. Twee hiervan vinden plaats op begraafplaats de Beukenhof. Bij de eerste bijeenkomst staat men niet alleen stil bij dertig Schiedamse oorlogsslachtoffers die op het Erehof van de begraafplaats begraven liggen. Maar ook bij de Schiedamse slachtoffers van de slag in de Javazee. De herdenking is van 14:00 uur tot 14:30 uur.
Aansluitend, vanaf 15:00 uur, worden Schiedamse gevallenen in voormalig Nederlands-Indië Korea en Nieuw-Guinea herdacht.
De avondherdenking in Schiedam start met een dienst om 19:00 uur in de Nederlands Gereformeerde Kerk aan de Westvest. Om 19:30 uur volgt de Dodenherdenking bij het monument aan de kop van De Plantage, met onder meer een kranslegging en twee minuten stilte.