advertentie
Vlaardingse vondsten in nieuwe tentoonstelling: ‘Gezicht van de Midden-Bronstijd’
Archeologische topstukken uit heel Nederland, waaronder twee vondsten uit Vlaardingen, vormen samen de nieuwe expositie Boven het maaiveld in het Rijksmuseum van Oudheden. De Krabbeplasman en een Romeinse luizenkam, beide in bruikleen van het Archeologisch & Bouwhistorisch depot van Vlaardingen, zijn opvallende stukken in deze verzameling van 25 jaar archeologisch onderzoek.

door Jeroen Langeveld
dinsdag 29 april 2025 16:25
“Je ziet dat er hele kleine afstanden zitten tussen de tanden”, legt De Ridder wijzend naar de luizenkam uit. De kam werd in 1996 gevonden bij een damstructuur in Vlaardingen en bleek uitzonderlijk goed bewaard. Uit onderzoek bleek dat er nog menselijke haren en luizenresten op zaten, volgens De Ridder een unieke vondst: “Dat bleek toen destijds de oudste luizenkam van Europa te zijn.”
'Geen reguliere begraving gehad'
Ook het skelet van de Krabbeplasman kent een bijzonder verhaal. De Ridder legt uit dat het skelet aanvankelijk door de politie werd onderzocht omdat men een misdrijf vermoedde. Uit verder onderzoek bleek het om een man uit de Midden-Bronstijd te gaan, zo’n 3300 jaar geleden. “Hij heeft daar geen reguliere begraving gehad”, zegt De Ridder. “Het is sowieso eigenlijk een hele bijzondere vondst, omdat het bijna letterlijk het gezicht is van de Midden-Bronstijd voor West-Nederland.”
De samenwerking tussen Vlaardingen en het Rijksmuseum van Oudheden heeft al een langere geschiedenis. Bij eerdere tentoonstellingen, zoals Het jaar 1000, werden eveneens Vlaardingse vondsten getoond. De Ridder herinnert aan een eerdere ontdekking: “We hebben toen een stukje vikingschip gehad, gemaakt in Engeland, dat uiteindelijk in Vlaardingen terecht was gekomen. Daar zijn we ook trots op.”
De tentoonstelling Boven het maaiveld loopt tot en met 7 september 2025. Naast de Vlaardingse stukken zijn onder andere trechterbekers, Romeinse munten en het kaagstuk van een schip te zien.