advertentie
  • Vlaardingen
  • geschiedenis
  • 80 jaar bevrijding

Stolpersteine gestolen op dag van Dodenherdenking: “Het is van de gekke”

De Stolpersteine over de omgekomen Vlaardingse meneer Van Gelderen is gestolen op 4 mei, de dag van de nationale Dodenherdenking. Jan Anderson (89), directeur van Streekmuseum Jan Anderson, zorgde ervoor dat de gedenksteen er kwam en trok aan de bel bij de politie. “We hebben er twee jaar over gedaan om dit plaatje geplaatst te krijgen”, vertelt Anderson.

Julian Jansen

door Julian Jansen

dinsdag 06 mei 2025 17:53

Een Stolpersteine, ofwel struikelsteen, is een gedenkplaatje in de straat ter herinnering aan iemand die is omgekomen door de Nazi’s gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het plaatje dat is gestolen is een herinnering aan meneer Van Gelderen. “Hij was een haringhandelaar en Israëliet. Hij moest zich als Jood melden om te gaan werken in Polen. Via Kamp Westerbork weet je dan dat je met de trein naar de dood rijdt”, legt Anderson uit.

‘Grote waarde voor mij’

“Als je op 4 mei hoort dat er een Stolpersteine gestolen is, dan word ik opstandig”, vertelt de 89-jarige Anderson geërgerd. Hij maakte als kind zelf de Tweede Wereldoorlog mee. “Ik weet dat er een Joods meisje bij mij in de klas nooit meer is teruggekomen. Dat zijn herinneringen die anders liggen bij mijn generatie. Ik herdenk op die dag echt de mensen die er niet meer zijn.”

 De Stolpersteine lag aan de Willem Beukelszoonstraat, naast een pand waar Jan Anderson eigenaar van is. In diezelfde straat woonde de Joodse familie Van Gelderen. “De brutaliteit om de herinnering die wij hebben, eruit te halen op 4 mei. Het is van de gekke dat iemand dat eruit sloopt”, benoemt Anderson. “Het heeft voor mij een veel grotere waarde. Ik kan haast de woorden niet vinden om het netjes te zeggen.”

‘In de kerk’

Anderson hoorde in de kerk dat er een Stolpersteine uit de grond was gehaald: “Iemand tikte mij aan. Toen ging ik kijken en zag ik dat de Stolpersteine was verdwenen.”Anderson heeft de missende steen gemeld bij de politie, en verwacht dat het weer een tijd gaat duren voordat het plaatje terug is.

“Het is een signaal naar iedereen: weet wel in welke tijd we toen geleefd hebben”, aldus de directeur van het Streekmuseum.