advertentie
Waarom is de waterschapsbelasting in Delfland duurder dan bij andere waterschappen?
Inwoners van het gebied van het Hoogheemraadschap Delfland, waaronder Schiedammers en Vlaardingers, betalen meer waterschapsbelasting dan bewoners van omliggende gebieden, blijkt uit cijfers van het CBS. Voor bijvoorbeeld een koopwoning met een WOZ-waarde van 477.000 euro komt dat bedrag in Delfland uit op 584,95 euro. In andere gebieden is dat minder: in Rijnland 446,55 euro, in Schieland en Krimpenerwaard 477,45 euro en in Hollandse Delta 516,67 euro. Twee zocht uit waar dit verschil in zit.


door Juliet Heinsbroek
dinsdag 06 mei 2025 18:49
Waterschappen heffen belastingen om Nederland droog, veilig en leefbaar te houden. Ze zorgen er met hun investeringen voor dat er wordt ingespeeld op ontwikkelingen als zeespiegelstijging, droogte, regenwateroverlast, bodemdaling en verzilting. Het werk dat de waterschappen doen, wordt vrijwel volledig uit eigen belastingheffing betaald.
Iedere inwoner van Nederland moet waterschapsbelasting betalen. Het waterschap Hoogheemraadschap Delfland heeft naar eigen zeggen twee wettelijke taken: het watersysteembeheer en het zuiveringsbeheer. Watersysteembeheer draait om droge voeten, schoon oppervlaktewater en veilige dijken. Zuiveringsbeheer betreft het schoonmaken van afvalwater. Voor deze taken maakt Delfland kosten. “Het is wettelijk bepaald dat een waterschap de eigen kosten moet dekken en daarvoor belastingen mag heffen”, legt het hoogheemraadschap uit.
Volgens Delfland zijn de tarieven precies hoog genoeg om het werk te kunnen uitvoeren. “Een waterschap mag wettelijk alleen kosten dekken die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van hun taken.” Onder deze kosten vallen naast de directe kosten ook reserveringen. Dit is geld dat wordt bewaard om de gevolgen van grote gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een dijkdoorbraak te kunnen dekken. “Ook wordt dit geld gebruikt voor investeringen zoals bijvoorbeeld de nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie De Vergulde Hand in Vlaardingen.”
Verdeling van de kosten
In Delfland betalen bewoners van huurhuizen of koopwoningen en bedrijven samen 95 procent van de kosten voor het watersysteem. De rest wordt betaald door houders van landbouwgrond, overige ongebouwde grond en natuurgrond. “Hoe dit verdeeld wordt, is vastgelegd in de wet”, legt de woordvoerder uit.
Afhankelijk van jouw situatie, of je alleen woont, met meerdere mensen, of je een woning, bedrijf of grond bezit, krijg je één of meerdere heffingen opgelegd. “Hoe hoger de ingeschatte vervuiling, hoe hoger de belasting.” Dit alles is geregeld in de Waterschapswet.
‘Vergelijken is lastig’
Een vergelijking maken tussen waterschappen blijkt ingewikkeld, zo stelt Hoogheemraadschap Delfland. “Zelfs met onze buurtwaterschappen zijn we moeilijk te vergelijken”, aldus een woordvoerder van Hoogheemraadschap Delfland. Volgens de organisatie heeft Waterschap Delfland de hoogste bevolkingsdichtheid van Nederland, ligt een groot deel van het gebied onder zeeniveau en zijn er veel tuinbouwkassen. “Daarentegen hebben we nauwelijks landbouwgrond of natuur”, vertelt de woordvoerder. “Daarom moeten we andere investeringen en activiteiten doen dan andere waterschappen.”
Voorbeelden van deze investeringen zijn volgens de organisatie het waterbeheer in dichtbevolkte, laaggelegen steden, het zuiveren van afvalwater voor vele huishoudens en de aanpak van vervuiling.
Stijging minder dan landelijk gemiddelde
De waterschapsbelasting in Delfland stijgt in 2025 met ongeveer 2,9 procent. Dat is minder dan het landelijk gemiddelde van 8 procent. Toch ligt het bedrag in euro’s hoger dan elders. Dat komt onder meer doordat Delfland in het verleden al grote investeringen heeft gedaan, die de belasting toen verhoogden. “Sindsdien stijgen de tarieven jaarlijks, maar meestal niet meer dan de inflatie”, legt de woordvoerder uit. “Andere waterschappen zijn de afgelopen jaren juist aan een inhaalslag begonnen, waardoor de onderlinge verschillen kleiner worden.”