advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

Paulien (66) zit ziek thuis, maar ziet wereld door de ogen van anderen

De 66-jarige Paulien Droog uit Schiedam kampt met verschillende zenuwziekten en hartfalen, en zit daardoor vaak thuis. Gelukkig heeft ze haar uitlaatklep gevonden: het digitaliseren van archiefmateriaal. “Door mijn werk heb ik de hele wereld gezien”, vertelt Paulien.

Julian Jansen

door Julian Jansen

donderdag 08 mei 2025 15:55

Bij het digitaliseren zorgt Paulien ervoor dat oud archiefmateriaal, zoals dia’s of VHS-banden, worden omgezet in bestanden die op moderne laptops of computers te bekijken zijn. Onder de naam ‘Digitalisatiehobbyist’ kunnen mensen bij Paulien langskomen om hun archiefmateriaal om te toveren tot een digitaal bestand.

‘Alles doet zeer’

“Ik was 35 jaar oud toen ik mijn eerste hartinfarct kreeg en daar knapte ik niet van op. Toen kwamen er allerlei andere ziektes naar boven”, vertelt de Schiedamse. Paulien worstelt al tientallen jaren met zenuwpijn en meerdere hartproblemen. Hierdoor komt ze weinig buiten. “Je kan niet veel bewegen, want alles doet zeer.”

Paulien heeft in haar woning een eigen hobbykamer, waar ze de oude beelden overzet, bekijkt en bewerkt. “Een bosje kabels”, benoemt de hobbyist, terwijl ze de kabels aan haar computer bevestigt. Ze wijst naar een VHS-speler: “Daar gaat een videoband in. Dan druk ik op dit cameraatje, en dan nemen we op”, legt de Schiedamse uit. Dit is het begin van een nieuwe digitalisatie.

Efteling en Disneyland Parijs

Het digitaliseren helpt Paulien om haar gedachten te verzetten. “Het lijkt wel de pijn te verdrijven. Je bent met je gedachten ergens anders”, legt de techneut met een brede glimlach uit. Het digitaliseren van archiefmateriaal zorgt er ook voor dat ze nog veel van de buitenwereld meekrijgt. “Door mijn werk heb ik de hele wereld gezien. De Efteling en Disneyland Parijs: daar hoef ik echt niet meer naartoe. Dat heb ik al gezien.”

Naast de wereldreizen die Paulien vanaf haar computer maakt, brengt haar hobby ook oude herinneringen naar boven. “Dan denk ik aan onze eigen vakantie naar Frankrijk. Dat was fantastisch. In je hoofd zie je dat voor je als andere mensen op vakantie gaan en dat filmen.”

Directe omgeving

Toen Paulien begon met digitaliseren, zette ze alleen materiaal van haar directe omgeving om in moderne bestanden. “Op een gegeven moment had ik mijn eigen dia’s gedigitaliseerd. Daarna die van mijn ouders, schoonouders, de meeste familieleden en zo is het begonnen.” Uiteindelijk breidde ze uit naar andere soorten materiaal, zoals negatieven en VHS-banden.

Omdat al het materiaal van haar omgeving gedigitaliseerd was, begon ze aan de rest van Nederland. “Mijn zoon zei: ‘Zal ik een website voor je maken? Dan kan je ook andere mensen helpen’. Zo gezegd, zo gedaan.”

Toekomst

“Ik ga door tot ik er niet meer ben”, zegt Paulien resoluut. “Zolang mijn gezondheid het toelaat. En dat gaat, naar omstandigheden, goed.” Via de website van ‘de digitalisatiehobbyist’ is het mogelijk om in contact te komen met Paulien.