advertentie
Bevrijdingsoptocht door Schiedam zoals het precies tachtig jaar geleden ook ging
Een grote motorfiets die door de straten van Schiedam rijdt: zo ging dat precies tachtig jaar geleden. Op donderdag 8 mei 2025 werd dit moment herdacht door deze historische rit opnieuw te maken. “We vertrekken volgens de juiste historische route vanaf de Rotterdamsedijk”, vertelt organisator en voorzitter van de Stichting tot Viering en Herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen (VNFG), John Smits.

door Julian Jansen
donderdag 08 mei 2025 22:09
Op 8 mei 1945, precies tachtig jaar geleden, reden de eerste bevrijders de stad Schiedam binnen. De geallieerden, de bevrijders, markeerden met deze tocht het einde van de Tweede Wereldoorlog. Eerder spraken we met stadsarchivaris Laurens Priester en stelden hem de vraag: waarom werd Schiedam pas op 8 mei bevrijd?
Wachten langs de kant
“De Rijnmondband staat al in te spelen. Daarna gaan we vertrekken om stil te staan bij wat tachtig jaar geleden gebeurd is”, legt Smits uit, voorafgaand aan de tocht. De optocht begint vanaf de Rotterdamsedijk en voert via de Koemarkt en de Hoogstraat richting het Stadserf. “We lopen volgens de juiste historische route”, voegt Smits daaraan toe.
Langs de weg staan veel mensen te wachten tot de motor en de muzikanten voorbij komen. “Uit solidariteit met tachtig jaar geleden willen we dit meemaken”, zegt een man die samen met zijn vrouw op de Koemarkt staat. Meerdere mensen wijzen naar de stoet die dichterbij komt.
Richting het Stadserf
Ook op de Hoogstraat staan veel mensen te wachten. “Ter nagedachtenis aan de oorlog is dit echt een mooie optocht”, zegt een vrouw die met haar zoon toekijkt. “We mogen blij zijn dat we in vrijheid leven. Daarom heb ik mijn kleinkinderen meegenomen”, vertelt een andere voorbijganger.
Op het Stadserf ontving de Schiedamse burgemeester Harald Bergmann de grote groep mensen, waarna zij hun weg terug vervolgden. De route eindigde rond 21.00 uur aan de Buitenhavenweg.