advertentie

Annie M.G. Schmidt 30 jaar na haar dood nog steeds niet vergeten

Dikkertje Dap, Ja Zuster Nee Zuster en Otje. Allemaal werken van de hand van Annie M.G. Schmidt. Van 6 tot en met 24 mei staat de Bibliotheek Schiedam volledig in het teken van Schmidt. Met voorstellingen, workshops, filmvertoningen en een literaire avond wordt Nederlands beroemdste kinderboekenschrijfster geëerd. Niet alleen vanwege haar rijke oeuvre, maar ook vanwege haar bijzondere band met de stad Schiedam.

Juliet Heinsbroek

door Juliet Heinsbroek

vrijdag 09 mei 2025 19:56

Annie M.G. Schmidt woonde en werkte in de jaren dertig in Schiedam. “Voordat Annie schrijfster werd, was ze bibliothecaris in Schiedam”, vertelt bibliothecaris Jan van Bergen-Henegouwen. “Ze werkte hier tussen 1932 en 1934 als stagiair, toen nog aan de Lange Haven 131. Ze woonde op kamers op nummer 111, een paar deuren verderop. Het was een hele vrije tijd voor haar. Ze is echt tot bloei gekomen in Schiedam.”

Toen de bibliotheek 70 jaar bestond, in 1990, nodigden ze de schrijfster uit om langs te komen. “We hadden een brief gestuurd en dachten dat ze vast zou afwijzen, maar ze vond het juist ontzettend leuk en kwam graag. Ze herkende alles nog. In het begin was ik wel starstruck toen ik haar zag”, herinnert Jan zich.

Suzanne Merema, verantwoordelijk voor de communicatie van de bibliotheek, benadrukt het blijvende belang van Annie’s werk: “Heel veel mensen denken dat Annie M.G. Schmidt een naam van vroeger is. Maar haar werk is nog steeds belangrijk. Juist omdat zij kinderen een stem gaf. Kinderen die ook eens een keertje anders naar de wereld wilden kijken en hun fantasie wilden laten leven.”

Programma

De Bibliotheek grijpt de gelegenheid van Annie’s geboortedag op 20 mei, en haar sterfdag op 21 mei, nu 30 jaar geleden, aan voor een bijzonder programma. Met filmklassiekers als Wiplala en Abeltje in Wenneker Cinema, een Annie-wandeling door de stad, en een literaire avond met cabaretier Erik van Muiswinkel, is er voor iedere generatie iets te beleven. Van Muiswinkel noemt Schmidt ‘een inspiratiebron’ en zal op 24 mei in gesprek gaan met journalist Jean Pierre Geelen over de blijvende kracht van haar werk.

Eerder in de week, op 14 mei, kunnen Schiedammers meezingen met het Aanschuifkoor, dat bekende liedjes uit haar werk vertolkt. “We gaan allemaal liedjes zingen in de geest van Annie M.G. Schmidt,” zegt Merema. Ook jongere bezoekers worden niet vergeten. Tijdens BoekStartdag op 24 mei is er de vrolijke peutervoorstelling Potje!, en in wijkgebouw De Nieuwe Harg worden verhalen van Pluk, Siep en Takkie voorgelezen.

Nostalgie

Dat werk spreekt nog steeds tot de verbeelding. “Ik had vroeger als kind al Jip en Janneke-gordijnen”, vertelt een Schiedammer nostalgisch. “En nu kun je nog steeds Jip en Janneke-spullen kopen bij de HEMA.” Een ander vult aan: “Mijn vader las vroeger al voor uit De spin Sebastiaan toen ik nog heel klein was. Ik deed later haar verhaaltjes na aan mijn eigen kinderen. Dat gaat generaties door.”

Speciaal voor deze weken maakte illustrator Aron Dijkstra een grote tekening van Annie, samen met de Korenbeurs en enkele van haar bekendste figuren.