advertentie
  • Schiedam
  • gezondheid

Franciscus zet medewerkers in het zonnetje tijdens Dag van de Verpleging

Het Franciscus ziekenhuis vierde op 12 mei de Dag van de Verpleging, waarbij meer dan duizend verpleegkundigen in het zonnetje werden gezet. Sinds de coronaperiode wordt deze dag breder gevierd als de Dag van de Zorg, om alle zorgmedewerkers te eren. Ook is onder andere de prijs voor Verpleegkundige van het Jaar uitgereikt.

Presentatie over de toekomst van de zorg
Presentatie over de toekomst van de zorg | Foto: Franciscus
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

maandag 12 mei 2025 17:07

Medewerkers werden ’s ochtends feestelijk ontvangen. Vervolgens was er een symposium, een soort bijeenkomst, waarin verschillende sprekers hun visie op het vak deelden.

Projectleider Verpleegkundige Toekomstbestendige Zorg Romy Koetsenruijter geeft aan dat het ziekenhuis deze dag niet alleen gebruikt om de ruim 1300 verpleegkundigen te bedanken voor hun inzet, maar deze dag ook gebruikt om stil te staan bij alle medewerkers in het ziekenhuis. “We vinden het belangrijk dat er wordt stilgestaan bij álle zorgmedewerkers”, laat Koetsenruijter weten.

Feedback van een pop

Daarom werden de medewerkers ’s ochtends feestelijk onthaald met een rode loper. De hele dag vond een feestelijk symposium plaats waarin verschillende sprekers kwamen spreken over de zorg. Tijdens het programma werden ook verschillende prijzen uitgereikt, waaronder de Posterpublieksprijs en vond de reanimatiecompetitie plaats.

Medewerkers konden hun reanimatievaardigheden oefenen op een pop die feedback gaf over de diepte en snelheid van de reanimatie. De deelnemers met de hoogste scores kwamen in aanmerking voor de prijs. Uiteindelijk kreeg de top drie nog een kennisvraag voorgelegd, waarbij degene met het juiste antwoord als winnaar uit de bus kwam.

Voor de Posterpublieksprijs werden ongeveer twintig posters van verpleegkundigen geselecteerd, waarvan een top vijf werd samengesteld. Bezoekers konden gedurende de dag via QR-codes stemmen op hun favoriet; de poster met de meeste stemmen won de prijs.

Florence Nightingale (1820–1910) was een Britse verpleegkundige en grondlegger van de moderne verpleegkunde.

winnaar.jpg

Winnaar van de Florence Nightingale prijs (Verpleegkundige van 2025) Edwin Teerlink, gespecialiseerd oncologieverpleegkundige. Links van Edwin staat Jolanda van Selst-Boven, gespecialiseerd verpleegkundige diabetes. Zij won de prijs in 2024. Rechts van Edwin staat Romy Koetsenruijter, projectleider Verpleegkundige Toekomstbestendige Zorg | Foto: Franciscus

Verpleegkundige van het jaar

Ook werd de Verpleegkundige van het Jaar 2025 bekendgemaakt. Die eer ging dit jaar naar oncologieverpleegkundige Edwin Teerlink, uit Maassluis. Hij volgde de verkorte hbo-opleiding Verpleegkunde en is sinds kort regieverpleegkundige. “Ik hoorde dat ik vorige week genomineerd was, maar ik was eigenlijk geheel overdonderd”, zegt Teerlink. Wel zegt hij erbij dat hij de prijs vooral aan zijn team te danken heeft.

Volgens projectleider Romy Koetsenruijter werd hij gekozen omdat hij zich niet alleen baseert op wetenschappelijke inzichten, maar ook voortdurend onderzoekt hoe de zorg in de praktijk beter kan, met als uitgangspunt wat het de patiënt daadwerkelijk oplevert. Teerlink werd verkozen uit meer dan veertig inzendingen van collega’s. Voor zijn inzet ontving hij een scholingsbudget van 500 euro én de Florence Nightingale Award, die nu voor de tweede keer werd uitgereikt aan de Verpleegkundige van het Jaar.

Franciscus_Symposium_tijdens_de_Dag_van_de_Zorg_2025.jpg

Zorgmedewerkers tijdens symposium | Foto: Franciscus

Nieuwe visie

Tijdens het symposium werd ook de nieuwe Verpleegkundige Visie gepresenteerd. Volgens Koetsenruijter maakt dit document duidelijk wat er vandaag de dag van een verpleegkundige verwacht mag worden. “Het vak is enorm ontwikkeld. Naast het werk aan het bed van de patiënt gaat het ook over het leveren van kwaliteit in de zorg, het doen van onderzoek en over zeggenschap binnen het vak.”

Een concreet voorbeeld dat Koetsenruijter noemt is mantelzorgparticipatie. “Dat betekent dat een familielid op de afdeling komt en kan helpen in de zorg.” Een verpleegkundige kan daarop inspelen, onderzoeken hoe dat binnen de afdeling past en kijken of dit mogelijkheden biedt om zorgmedewerkers te ontlasten.

Zo’n visie is volgens Koetsenruijter echter niet nieuw, maar stond nog niet op papier. “We vonden het belangrijk om een heldere visie te hebben: waar gaat je vak over, waar ben je van. Het schept duidelijkheid over wat je mag verwachten van de verpleegkundige”, zegt de projectleider afsluitend. Het middagprogramma werd afgesloten met een netwerkborrel.