advertentie
Vrouw die paspoorten vervalste bij gemeente Vlaardingen moet de cel in
De 34-jarige Asma O. uit Pijnacker moet twaalf maanden de cel in, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ze werkte via een uitzendbureau bij de gemeente Vlaardingen, maar gebruikte haar positie niet alleen om burgers te helpen, maar ook om paspoorten te vervalsen. “De verdachte heeft op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van haar positie als ambtenaar bij de gemeente Vlaardingen en de gemeente Dordrecht”, aldus de rechtbank.


door Jeroen Langeveld
woensdag 14 mei 2025 17:10
Het onderzoek startte in oktober 2022 toen de Rijksrecherche een melding kreeg van drie valse paspoorten. Twee paspoorten kwamen uit Vlaardingen, eentje uit Dordrecht. In de rechtszaal vertelde de rechter hoe de vrouw als baliemedewerker bij de afdeling reisdocumenten de criminele feiten beging. 'Er is sprake van een nauwe en bewuste samenwerking', oordeelt de rechtbank in de uitspraak.
Samenwerking met anderen
De vrouw werkte volgens de rechtbank niet alleen. In het vonnis wordt gesproken van 'onbekend gebleven derden' met wie zij zou hebben samengewerkt. Ze wist paspoorten aan te maken met foto’s van andere personen. Ook voerde ze wijzigingen door in het Basisregistratie Personen-systeem, waarmee ze nieuwe identiteiten creëerde. De rechter benadrukte dat de fraude alleen mogelijk was door samenwerking met anderen.
De gevolgen waren niet mals. Een van de valse paspoorten werd verstrekt aan een voortvluchtige crimineel die nog twaalf jaar moet uitzitten. “Het vervalsen van reisdocumenten vormt een ernstige vorm van ondermijning waar de Nederlandse samenleving schade van ondervindt”, stelt de rechter. Het Openbaar Ministerie had een mildere straf geëist, zes maanden voorwaardelijke celstraf en 200 uur taakstraf, maar de rechtbank besluit anders. Het wordt zes maanden onvoorwaardelijk én zes maanden voorwaardelijk.
‘Ambtelijke positie misbruikt’
Naast de celstraf mag de vrouw twee jaar lang geen gemeenteambtenaar zijn. “De verdachte heeft haar ambtelijke positie op ernstige wijze misbruikt”, aldus de rechter. Die boodschap is volgens de rechtbank bedoeld als waarschuwing richting andere ambtenaren die in de verleiding komen om hun positie te misbruiken.
Volgens de reclassering is de vrouw mentaal instabiel en heeft ze de zorg voor haar moeder en dochter. Ze moet zich tijdens haar proeftijd melden bij de reclassering en een behandeling volgen. Haar advocaat benadrukte bij de zitting dat ze onder druk stond van anderen, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. “De verdachte heeft geen openheid van zaken gegeven”, concludeert de rechter.