advertentie
Schreiershuisje was ooit emotioneel afscheidspunt voor zeevaarders: ‘Tranen over wangen’
Van wachtplaats voor arbeiders tot kunstlocatie. Het Schreiershuisje in Schiedam heeft door de jaren heen verschillende gezichten gekend. In de jaren voor 1930 stond er een politiepost, compleet met een waterklok die bewoners van de Voorhaven waarschuwde voor hoogwater. In 1930 diende het als beschutting voor werknemers van de RDM-werf die op de veerpont stonden te wachten.

door Jeroen Langeveld
donderdag 15 mei 2025 17:14
De naam 'Schreiershuisje' doet programmeur Sjef van Duin van het Schreiershuisje denken aan emotionele afscheidsscènes van zeevarenden en hun families. Toch was de functie meer praktisch. “Het was eigenlijk een veredelde bushalte”, zegt hij. “Werknemers hoefden niet in weer en wind blijven staan.”
Sinds 2012 vervult het Schreiershuisje een nieuwe rol als kunstlocatie. Elke vier maanden is er een nieuwe openbare kunstexpositie. De huidige tentoonstelling 'Zachte helderheid' van Margré Steensma bestaat uit sculpturen die op zitzakken lijken, maar zijn uitgevoerd in hard materiaal wordt aankomende zaterdag geopend. Ze roepen vragen op over troost, spanning en verwachting.
Om de geschiedenis van het gebouw te belichten, is er een informatiezuil geplaatst naast het huisje. “Vroeger hadden we een klikbord aan de muur hangen, maar dat vond iemand het huisje ontsieren”, vertelt Van Duin. De nieuwe zuil, ontworpen door Ivo Wasser en uitgevoerd door smid Rookbaard, biedt ruimte voor achtergrondinformatie over de locatie en de exposities.
Bovenop het huisje staat het cijfer 750, een verwijzing naar het jubileumjaar van Schiedam. Van Duin verwacht dat later dit jaar een expositie komt die specifiek inspeelt op het 750-jarig bestaan. “Kunstenaars zijn gevraagd om daarop in te haken”, zegt hij. “We zullen zien wat daaruit komt.”