advertentie
  • sport en bewegen
  • Schiedam

Conflict tussen Sportbedrijf Schiedam en Hermes DVS frustreert topcricket

De samenwerking tussen cricketvereniging Hermes DVS en Sportbedrijf Schiedam is deze week op de klippen gelopen, precies op het moment dat de club zich opmaakte voor een internationale keuring van het veld op sportpark Harga: een cruciale stap in een jarenlang traject om van Schiedam een internationaal cricketpodium te maken. De reden? Een conflict over geld.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 15 mei 2025 19:35

Volgens voorzitter van de cricketafdeling van Hermes DVS, Jaco van Giezen, was de club al zeven jaar bezig om een internationaal cricketveld op te zetten. “We zouden volgende week gecontroleerd worden”, zegt de voorzitter. “We hebben zelf geïnvesteerd in het veld, in screens, rolcoffers, afdekzeilen en hospitality.” In ruil mocht de club internationale wedstrijden organiseren. “We hebben hier al het Nederlands damesteam gehad, Nederland tegen Italië, trainingen van het nationale team en we stonden op het punt verder door te groeien.”

De bom is gebarsten

Toch barstte deze week de bom. Het Sportbedrijf eist nu dat Hermes DVS het volledige commerciële huurtarief betaalt voor internationale wedstrijden. En dat terwijl de club zegt dat dit haaks staat op eerdere afspraken met de stichting die voor de komst van het Sportbedrijf in januari 2024 verantwoordelijk was voor de gesprekken met sportverenigingen.

“Ze willen zelfs de helft van de vergoeding die wij van de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond (KNCB) krijgen.” Geld dat volgens de club bedoeld is voor veldonderhoud, vrijwilligers en hospitality. Bovendien zegt de bond: “Wij sluiten geen contracten af met externe partijen. Alleen met sportverenigingen.”

PHOTO-2025-05-14-18-23-53.jpg

Cricketwedstrijd bij Hermes DVS | Foto: Hermes DVS

Van cricketstad naar contractconflict

Volgens Van Giezen is het ironisch dat juist in Schiedam, ooit gepromoot als ‘cricketstad’, de internationale wedstrijden nu worden geblokkeerd. “We hebben hier een van de mooiste velden van Nederland. De gemeente heeft daarin echt geholpen. Maar nu voelen we ons geblokkeerd door een tussenpartij die alles wil exploiteren.” Volgens Van Giezen wordt Schiedam zo uitgespeeld door andere steden waar wél wordt meegedacht met sportverenigingen.

De gevolgen zijn concreet: zes tot zeven internationale wedstrijden gaan niet door, het Nederlands elftal traint niet in Schiedam, Engelse opleidingsteams blijven weg en hotels blijven leeg. “En dat terwijl wij met liefde zo’n 3000 vrijwilligersuren investeren. Alleen al het onderhouden van het graswicket kost ons jaarlijks zo’n duizend uur.”

Financiële realiteit versus maatschappelijke waarde

Volgens Hermes DVS vraagt het Sportbedrijf veldhuur van 80 euro per uur per wedstrijd, die vaak een hele dag duurt. Dat komt neer op een berekening die de voorzitter liever niet wil maken. “En dat terwijl we al voorstelden om een maatschappelijk tarief van 200 euro per wedstrijd te betalen. Dan heb je voor elke wedstrijd inkomsten en dan hebben wij ruimte om ook voor grotere wedstrijden onze investeringen terug te betalen.” Maar dat bod werd door het Sportbedrijf geweigerd.

Het Sportbedrijf stelde in eerdere verklaringen aan Twee dat er als het gaat om de exploitatie van de sportaccommodaties sprake moet zijn van wederzijds vertrouwen, en dat dit bij sommige clubs ontbreekt. Ook zou gemeentelijke steun onvoldoende zijn om de kosten te dekken, waardoor aanvullende inkomsten nodig zijn.

Voor Hermes DVS voelt het vooral alsof sportverenigingen zijn verworden tot melkkoeien. De voorzitter geeft aan vooral bezig te willen zijn met sport, maar door het Sportbedrijf gedwongen wordt om als bestuurder 40 uur per week bezig te zijn met contracten en conflicten. Daarmee blijft er volgens Van Giezen nauwelijks tijd over om aandacht te geven aan de jeugd of andere sporttakken.

PHOTO-2025-05-14-18-23-51_3.jpg

Nederlands dameselftal te gast bij Hermes DSV | Foto: Hermes DVS

Gemeente op afstand

Volgens Van Giezen lijkt de gemeente Schiedam, die eerder actief meewerkte aan de opbouw van het cricketveld, zich inmiddels terughoudend op te stellen. “Ze leggen het nu bij het Sportbedrijf neer. Ik begrijp dat deels”, zegt de voorzitter. Maar hij is ook bang dat Schiedam op deze manier iets waardevols kwijtraakt.

Tijdens een interview met directeur Margreet Drijvers van Sportbedrijf Schiedam geeft zij aan dat het sporttoernooi onder de gestelde voorwaarden gewoon door kan gaan. Wat betreft de kostenverdeling lijkt het Sportbedrijf dat een eerlijk oplossing te vinden, omdat het onderhoud van de velden en het volledige sportpark onder hun verantwoordelijkheid zou vallen.

Plotseling wordt het gesprek met Twee onderbroken door een gemeentewoordvoerder met de mededeling dat het onderwerp “onbekend was tot net”. Even later mengt ook wethouder Antoinette Laan zich in het gesprek, waarna het interview voortijdig wordt beëindigd.

PHOTO-2025-05-14-18-23-50.jpg

Nederlands dameselftal te gast bij Hermes DSV | Foto: Hermes DVS

Geen uitzondering

Het conflict bij Hermes DVS staat niet op zichzelf. Eerder klaagden huurders van Sportpark Willem-Alexander over ondoorzichtige renovatieplannen, onverwachte huurverhogingen en angst om kritiek te uiten. Ook daar klonk de klacht dat het Sportbedrijf eerder obstakels opwerpt dan kansen creëert.

Is er nog hoop?

Toch wil Hermes DVS het gesprek blijven voeren. “Wij zijn bereid concessies te doen. We willen samenwerken, een win-win situatie creëren, maar laat ons niet die melkkoe zijn op dit mooie gras.”