advertentie
‘Verkoop 90 procent minder’: Bram Klaassen zag Schiedams bedrijf BeSolar instorten
Het doet eigenaar Bram Klaassen van het Schiedamse zonnepanelenbedrijf BeSolar pijn dat het bedrijf waar hij tien jaar aan werkte failliet is gegaan. Toch was er geen andere uitweg dan het aanvragen van het faillissement van de vier bv’s waar BeSolar uit bestond nadat de verkoop van zonnepanelen met negentig procent instortte.


door Jeroen Langeveld
zaterdag 17 mei 2025 08:25
Voor Klaassen zijn het turbulente tijden nadat zijn bedrijven op 13 mei failliet werden verklaard. Ook voor het faillissement was het al lastig. “Zeker als je lange tijd aan het strijden bent om het in de lucht te houden. Je bent in gesprek met banken en investeerders. Als dat niet lukt, dan moet je een moeilijke keuze maken”, blikt de oprichter van het bedrijf terug.
Airco's en thuisaccu's
Het bedrijf BeSolar verkocht niet alleen zonnepanelen, maar was ook actief als verkoper en installateur van airco’s, thuisaccu’s, laadpalen voor auto’s en warmtepompen.
Volgens Klaassen stortte de zonnepanelenmarkt na de aankondiging over de afschaffing van de salderingsregeling in. “Ten opzichte van ons toppunt 1,5 jaar geleden verkochten we 90 procent minder.”
Salderen betekent dat de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net wordt weggestreept tegen de stroom die je afneemt. Je betaalt alleen voor het nettoverbruik. Dit voordeel verdwijnt in 2027.
Klaassen wil geen schuldigen aanwijzen van de problemen op de markt. Toch ziet hij wel dat het nieuwe overheidsbeleid rond de salderingsregeling een harde klap was voor het bedrijf. “Het beleid van de overheid heeft er niet echt aan bijgedragen.”
Geen probleem voor klanten BeSolar
Het is aannemelijk dat menig inwoner in de regio zonnepanelen van het Schiedamse BeSolar op het dak heeft liggen, of net had besteld. Volgens Klaassen hoeven deze mensen zich geen zorgen te maken. “We zijn aangesloten bij het garantiefonds. Van onze verkopen heeft niemand een aanbetaling gedaan.” Volgens de oprichter komt er dus niemand financieel in de problemen. Volgens Klaassen kunnen mensen met defecte zonnepanelen contact opnemen met de Stichting Garantiefonds ZonneEnergie: een bedrijf dat garant staat voor bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen als de installateur eerder failliet gaat.
Toch door
Mogelijk krijgt BeSolar alsnog een nieuw leven. “Er zijn meer partijen in de lucht die geïnteresseerd zijn, maar hoe het bedrijf door kan gaan is nog onbekend”, vertelt Klaassen. Wel lijkt het erop dat de 42 personeelsleden van het bedrijf zouden willen blijven als BeSolar een nieuw leven krijgt. “Het is echt een hele loyale ploeg die graag bij ons werkte.”
De mogelijke toekomst van het bedrijf ligt volgens Klaassen bij de thuisbatterij. “Er kunnen veel problemen mee opgelost worden, zoals het bieden van stroom bij stroomuitval.” De laatste maanden van het groene energiebedrijf kwamen de inkomsten ook vooral uit de thuisbatterij, wel 75 procent van de omzet.
Of Klaassen zelf ook betrokken zal zijn bij het nieuwe BeSolar durf hij nog niet te zeggen. “Als dat een vorm is die bij mij past, dan zeker. Maar de doorstart komt niet uit mijzelf.”