advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

Scoutingvereniging wil verbouwen voor 1 miljoen euro: ‘Zelf investeren’

Twee Schiedamse scoutingsverenigingen sloegen begin van het jaar de handen ineen. Kersverse voorzitter van vereniging De Walvisch Maarten van der Drift heeft ambitieuze plannen. Het gebouw aan het Van der Lippad moeten ze dringend renoveren: de kosten bedragen een miljoen euro. Alleen lijkt de gemeente de grond niet te willen verkopen.

Het gebouw aan het Van der Lippad en voorzitter van scouting De Walvisch Maarten van der Drift
Het gebouw aan het Van der Lippad en voorzitter van scouting De Walvisch Maarten van der Drift | Foto: Twee
Maurice Tankink

door Maurice Tankink

dinsdag 20 mei 2025 17:36

De fusie van de Franciscus Lodewijkgroep en Scouting BvH is officieel nog niet eens beklonken. De twee verenigingen zetten pas begin juni officieel een handtekening bij de notaris. Toch zit de nieuwe Schiedamse scoutingvereniging De Walvisch niet stil, want de voorbereidingen op een grote renovatie voor het gebouw aan het Van der Lippad is in volle gang.

Als het andere pand, het gebouw aan de Lange Haven, verkocht wordt, verwacht de vereniging de mogelijke renovatie uit eigen zak te kunnen betalen. Er is echter een probleem: de gesprekken met de gemeente lopen spaak. “Wij huren nu de grond (het terrein aan het Van der Lippad, red.) van de gemeente”, luidt het in de brandbrief aan het college van Schiedam. “Maar we zouden de grond alleen voor maximaal vijftien jaar kunnen huren.” Daarnaast kan de gemeente theoretisch gezien binnen twee à drie jaar de huurovereenkomst ontbinden.

Investering van een miljoen

“Om het pand op het Van der Lippad te verduurzamen en vergroten is een investering gemoeid van ruim 1 miljoen euro”, schrijft Van der Drift. “Geld dat wij geheel zelf moeten investeren”, concludeert de voorzitter van de scouting op basis van eerdere gesprekken met de gemeente. “Wij zijn bereid om ons rijksmonument op de Lange Haven 11 te verkopen.” In ruil daarvoor wil de scouting van de gemeente duidelijke afspraken over de grond aan het Van der Lippad.

“Niemand gaat dergelijke bedragen investeren als die binnen tien tot vijftien jaar ‘verdampen’ en we na enkele jaren weggestuurd kunnen worden.” Daarom vraagt de vereniging aan de gemeente of het mogelijk is om de grond over te kopen of te werken met erfpacht met gunstige voorwaarden. In het geval van erfpacht wil de vereniging dat het huurcontract niet alleen vanuit de gemeente opzegbaar is. Dat is nu namelijk wel het geval.

0 euro waard

“De gemeente heeft geen ontwikkelplannen in het gebied”, vervolgt Van der Drift over het Van der Lippad. Desondanks gaf een beleidsadviseur van de gemeente een negatief advies over de verkoop van de grond. De vereniging wil toch graag een vorm van zekerheid van de gemeente. “Om deze stap te kunnen zetten willen we van de gemeente zekerheid dat we langdurig op het Van der Lippad kunnen blijven en het pand aan het eind van de overeenkomst niet 0 euro waard is”.

De fusievereniging telt nu 200 leden en moet daarom uitbreiden op de locatie op het Van der Lippad. Het plan is om een verdieping bij te bouwen, maar ook om te verduurzamen en te isoleren. Dat lijkt financieel haalbaar door de fusie van de twee scoutingsgroepen.

Vorig jaar fuseerden ook de scoutingsgroepen Tono en Taizé. Van de vier verenigingen zijn er nog twee over in de stad. Dit is het resultaat van een plan dat is opgesteld in samenwerking met de gemeente, omdat de verenigingen kampten met tekorten aan vaste vrijwilligers en huisvesting.