advertentie
  • Vlaardingen
  • kunst en cultuur
  • geschiedenis

Acht jaar borduren aan tapijt: geschiedenis Vlaardingen steek voor steek zichtbaar

Een lang doek waarop de hele geschiedenis van Vlaardingen wordt geborduurd. Al meer dan acht jaar werken zo’n dertig vrijwilligers aan dit grote geschiedenisproject genaamd: ‘het Tapijt van Vlaardingen’. En ze zijn nog lang niet klaar. “Het totaal wordt veertig meter”, vertelt voorzitter Nens van de Meeberg.

Julian Jansen

door Julian Jansen

donderdag 22 mei 2025 16:07

Het Tapijt van Vlaardingen is geïnspireerd op het wereldberoemde Tapijt van Bayeux. Dit Franse doek van zeventig meter lang verbeeldt de Slag bij Hastings. Deze slag speelde zich af rond dezelfde tijd als de Slag bij Vlaardingen, namelijk in het jaar 1066. De tekeningen die worden geborduurd op het doek worden gemaakt door illustrator John Rabou.

‘De ijstijd tot heden’

In het jaar 2017 begon het project bij een klein doek van zes meter waarop enkel de Slag bij Vlaardingen afgebeeld was. “We waren zo enthousiast dat we daar meer mee wilden. Kunnen we niet meer vertellen met borduren?”, legt Nens, de voorzitter van de groep vrijwilligers, uit. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een groot meerjarenplan. “Het tapijt behelst de geschiedenis van de ijstijd tot heden.”

Bij het doek wordt een speciale steektechniek gebruikt die ook in het Tapijt van Bayeux is gehanteerd. “Eerst leggen we de lijnen horizontaal, daarna gaan we eroverheen. Dan zetten we het met kleine steekjes vast”, legt een borduurster uit. Zij leerde de techniek van de andere vrijwilligers. “Je moet heel precies werken. Het valt onmiddellijk op als het niet klopt”, legt een andere vrijwilliger uit.

Meer borduren

Het tapijt is op dit moment 24 meter lang. “Het eikpunt is de komst van de metro. In totaal wordt het veertig meter lang”, vertelt Nens. De creatievelingen moeten dus nog even doorborduren, en kunnen nieuwe vrijwilligers goed gebruiken. “Als straks de visserij eraan komt, dan moet daar wel aan begonnen kunnen worden.”

“Ik vind het zo leuk om te zien hoe het zich ontwikkelt”, legt een enthousiaste borduurster uit. “Je moet natuurlijk borduren leuk vinden en je werkt aan iets dat behouden wordt voor de stad.” Je mag niet zomaar aan de slag op het witte doek. Je moet eerst een zogeheten ‘proef van bekwaamheid’ doorstaan. Op een oefendoek leer je de kneepjes van het vak. Ben je geslaagd? Dan mag je los op het meterslange doek.