advertentie
  • kunst en cultuur
  • maatschappij
  • Schiedam
  • Schiedam viert 750

Met een brommer op de Schie? Het kan!

Een man op een brommer die over het water rijdt. Het klinkt als een hersenspinsel, maar vrijdag 23 mei werd dit beeld werkelijkheid op de Lange Haven in Schiedam. Daar bracht Stichting Blur het beroemde verhaal Brommer op zee van Maarten Biesheuvel letterlijk tot leven, met een varende brommer en een muzikaal spektakel.

Juliet Heinsbroek

door Juliet Heinsbroek

vrijdag 23 mei 2025 20:32

De performance, begeleid door onder andere actrice Anne-Marie Jung en theaterband Het Groot Niet Te Vermijden, vormde een eerbetoon aan de in Schiedam geboren schrijver Maarten Biesheuvel. Op initiatief van Ernst van Velzen werd het idee van een “varende jongensdroom” werkelijkheid.

De eer om op de varende brommer te stappen was voor Walter Buurman. “Dit is vol gas, hè”, zegt hij lachend, terwijl hij over het water vaart. “Ik was er bij toen het voor het eerst besproken werd en dacht: ja hoor, geloof je het zelf? Maar wonder boven wonder is het project verwezenlijkt”, vertelt Walter buurman, de brommer op zeerijder tijdens de rit.

‘Krankzinnig en absurd’

Brommer op zee verscheen in 1972 in Biesheuvels debuutbundel In de bovenkooi en vertelt over een man die met zijn brommer over de zee rijdt. Tijdens de performance werd dit tafereel uitgebeeld met een varende brommer op de Schie. Jung, die tot haar negentiende in Schiedam woonde, beschrijft het verhaal als “krankzinnig en absurd, zoals Maarten zelf ook was: letterlijk en figuurlijk uit zijn brein ontsproten fantasie.”

In het verhaal krijgt hoofdpersoon Isaac op zee bezoek van een mysterieuze brommerrijder, die ogenschijnlijk moeiteloos over het water rijdt. Jung: “Die man vertelt hoe  lang hij heeft geoefend met iets lichts op zee en dat dat uiteindelijk is geëvolueerd naar een brommer. Een waanzinnige ontmoeting die uiteindelijk werkelijkheid wordt, dat laten wij vandaag zien.”

Voor Jung is de voorstelling ook persoonlijk: “Hij gaf een kijkje in zijn brein en zijn ziel. Het was soms hartverscheurend, want hij leed aan manisch-depressiviteit. Maar hij heeft ons wel een nalatenschap gegeven. En dat ik nu mag bijdragen aan dit eerbetoon vind ik heel bijzonder.”