advertentie
  • Vlaardingen
  • maatschappij

Stamgasten halen herinneringen op aan Dolle Dries: ‘Hij is 250 jaar geworden’

Het gemis is groot op het terras van Café Concordia aan de Westhavenkade in Vlaardingen, de vaste bruine kroeg van Dolle Dries. Dries van der Velden overleed op zaterdagochtend 28 juni op 76-jarige leeftijd. Toch komt zijn overlijden niet als verrassing voor de vaste gasten. “Met zijn levensstijl heeft hij het lang volgehouden”, zegt Huib Baas.

Foto: Twee / NCRV/Man Bijt Hond
Julian Jansen

door Julian Jansen

dinsdag 01 juli 2025 15:47

Op zaterdagochtend 28 juni meldde Twee, na berichtgeving van de organisatie van sHaring the City, dat Dries van der Velden op 76-jarige leeftijd is overleden. Tijdens het evenement van sHaring the City zou de zeebonk een speciale rol krijgen. In de ‘Dolle Dries-bar’ zou hij drie uur lang zeemansverhalen vertellen.

Café Concordia

Dries was een graag geziene gast in Café Concordia in Vlaardingen. Hij noemde dit de laatste bruine kroeg van Vlaardingen. “Die kroeg gaat om 9 uur open, en om half negen zat hij al aan de deur te krabbelen”, vertelt Huib Baas. Ook Huib is een vaste gast in Café Concordia. Hij leerde Dries kennen op – hoe kan het ook anders – zee. “Toen kwam ik twee uur later terug, en kon ik gelijk naar bed. Toen was het klaar”, legt Huib uit.

Ook vaste kroegmaat Mike van Gelderen spendeerde uren met Dries in het café aan de Westhavenkade. Hij gaat Dries het meest missen in de ochtend, als zijn stoeltje op het terras leeg is. “Ik ga het meest zijn verhalen missen, en het gebulder van hem”, vertelt Mike, terwijl hij de lach van ‘Dolle’ nadoet.

Verhalenverteller

Beide heren omschrijven de zeebonk als een fantastische verhalenverteller. “In de tijd dat Dries op zee voer, was er geen media. De verhalen moesten van de varende lui komen. En of dat waar was of over de top, dat maakt niet uit. Dolle Dries was weer terug”, vertelt Mike.

De Vlaardingse Dries brak in 2013 door in het programma Man bijt hond. Huib had hem daarvoor opgegeven. “Ik zag in de aftiteling een oproep staan om nieuwe, interessante personen op te geven, dus ik had een e-mail gestuurd”, vertelt Huib. Een paar weken later kreeg hij een belletje met de vraag of Dries nog beschikbaar was. Op dat moment wist de zeebonk nog van niks.

“Toen heb ik Dries opgebeld en gezegd: ‘Dries, we moeten een biertje doen’.” In de kroeg vertelde Huib dat hij Dries stiekem had opgegeven. “Hij zegt: ‘Dat vind ik hartstikke leuk. Dat gaan we doen’.”

‘Ik had hem ’s ochtends nog gezien’

De cafégasten hoorden op zaterdag voor het eerst van het overlijden van hun cafévriend. “Ik had hem vrijdagochtend hier nog gezien. Toen nog iets als: ‘Zo, nog een biertje.’ En ’s avonds is hij opgenomen in het ziekenhuis. De volgende dag ging de stekker eruit”, vertelt Mike. “Even later kreeg ik de pushmelding uit de media. Dat is een gemis. Triest.” Huib kreeg via een berichtje het nieuws te horen. “Dat is snel gegaan, dacht ik.”

Toch kwam het overlijden van de Vlaardinger niet als verrassing. “We hadden het allemaal wel verwacht, maar het is wel snel gegaan. Ik vind eigenlijk dat hij het nog lang heeft volgehouden”, benoemt Huib. Mike voegt daaraan toe: “Dolle Dries is in mijn beleving 250 jaar geworden. Hij heeft geleefd, gedronken, gezopen en gedaan.”

Besloten uitvaart

De directe omgeving van Dries heeft gekozen voor een besloten uitvaart. Mike hoopt dat hij een Dries-waardig afscheid krijgt. “Dat het een uitvaart wordt zoals hij was. Hij wilde gezien worden. Hij had hier met een sloep door de haven getrokken willen worden. In de fik gestoken. Veel bombarie. Op zijn laatste adem had hij nog stampij gemaakt. Hij had gezegd: ‘We gaan met veel bombarie en veel vuur.’ Dat was Dolle Dries.”