advertentie
Priester opent Keti Koti in Vlaardingen met krachtig voorouderritueel
Onder een brandende zon herdachten en vierden zo’n twintig mensen dinsdagmiddag 1 juli de afschaffing van de slavernij op het Ketikoti-plein in Vlaardingen. Mannen in traditionele kleding, vrouwen met kleurrijke hoofddeksels en enkele kinderen verzamelden zich op het plein voor een middag vol muziek, eten en bezinning. De Vlaardingse priester André Dominie opende de herdenking op traditionele wijze met een krachtig ritueel.

door Rembrandt van der Heijden
dinsdag 01 juli 2025 18:08
Keti Koti, wat in het Sranantongo ‘verbroken ketenen’ betekent, is een jaarlijkse herdenking op 1 juli van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Op deze dag staan mensen stil bij het leed van tot slaaf gemaakten en hun nazaten, en wordt de vrijheid gevierd die op 1 juli 1863 officieel werd afgekondigd door Nederland. Hoewel de tot slaaf gemaakten daarna nog tien jaar verplicht op de plantages moesten blijven werken, markeert Keti Koti het symbolische einde van de slavernij. De dag wordt herdacht met rituelen, toespraken, muziek en maaltijden, en roept op tot reflectie, erkenning en verbondenheid.
De middag begon met een voorouderritueel, uitgevoerd door de Vlaardingse priester André Dominie. Met een doek, een kalebas en een fles sterke drank bracht hij een eerbetoon aan de voorouders. Hij goot drank in de kalebas, spreidde de doek met zorg uit en beëindigde het ritueel met het ritmisch schudden van maraca’s. De aanwezigen keken in stilte toe, terwijl de priester een gebed uitsprak voor vrijheid en gerechtigheid in de wereld.
Na het ritueel gingen gesprekken en muziek de boventoon voeren. Vrijwilligers deelden heri heri uit, een gerecht dat zijn wortels heeft in de slavernijtijd en symbool staat voor overleving. De combinatie van cassave, banaan, zoete aardappel, ei en gezouten vis bracht volgens de aanwezigen herinnering én trots op tafel.
Geen standbeeld, wel bezinning
Dominee Hugo Habekotté verzorgde de momenten van bezinning tijdens de bijeenkomst. Hij stond stil bij de betekenis van vrijheid en onderstreepte het belang van blijvende erkenning van het koloniale verleden. Ook Milton King, steunsraadslid bij DENK was aanwezig. Hij gaf aan dat het jammer is dat het herdenkingsmonument voor de slavernij nog altijd ontbreekt en dat het beeld ook dit jaar niet onthuld kon worden. Toch sprak hij de hoop uit dat dit op korte termijn alsnog gebeurt. Ondanks het ontbreken van het monument blikten bezoekers positief terug op de herdenking en viering.