advertentie
  • economie
  • maatschappij

Rijschoolhouder tijdens les bedreigd: ‘Dit gebeurt vaker dan mensen denken’

Wat begon als een reguliere rijles, eindigde voor rijinstructeur Diredj Baldew en zijn leerling in een levensgevaarlijk verkeersincident aan de rand van Vlaardingen, richting Schiedam. Op een rotonde ter hoogte van Kerkcentrum Holy ging het mis: “Hij reed over een doorgetrokken streep en daarna trapte hij vol op de rem, een bewuste breakcheck. Het had een kettingbotsing kunnen worden.”

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 03 juli 2025 11:50

Baldew vertelt dat het incident begon toen een andere bestuurder opvallend gedrag begon te vertonen. “We namen de rotonde driekwart, maar niet helemaal soepel.” Het was de eerste les voor zijn leerling, dus was het volgens Baldew logisch dat het niet meteen goed ging. “Even later merkte ik al dat hij ons volgde en rare gebaren maakte.”

Een breakcheck (ook wel brakecheck genoemd) is een gevaarlijke verkeersactie waarbij een bestuurder plotseling en zonder geldige reden hard op de rem trapt, vaak om een achterligger te laten schrikken of te straffen. Dit kan leiden tot kop-staartbotsingen en wordt gezien als agressief of intimiderend rijgedrag. In sommige gevallen kan het strafbaar zijn als opzettelijke verkeersgevaarzetting.

Gevaarlijk verkeersgedrag

Na de rotonde haalde de bestuurder hen in via een doorgetrokken streep, om vervolgens abrupt voor hen af te snijden en vol op de rem te trappen. “We moesten keihard remmen. Als ik hem had geraakt, had ook degene achter ons een aanrijding kunnen krijgen.” De leerling schrok hevig. “Alles greep in: ABS, noodremassistent, het hele systeem ging aan.”

Maar wat de tegenbestuurder dan niet weet is dat de rijschoolhouder een dashcam heeft en het voorval heeft gefilmd. Baldew plaats het filmpje op sociale media om aandacht te vragen voor deze voor hem en zijn leerling zo ingrijpende gebeurtenis. De beelden worden massaal gedeeld en mensen reageren verbolgen op het incident.

Een dashcam (dashboardcamera) is een kleine camera die in een auto wordt bevestigd, meestal op het dashboard of voorruit, en automatisch het verkeer voor (en soms achter) de auto filmt tijdens het rijden. Dashcams worden vaak gebruikt om bewijs te verzamelen bij verkeersongevallen of incidenten, zoals gevaarlijk rijgedrag of opzettelijke aanrijdingen.

Achtervolgd door intimidatie

Later die dag werd Baldew gebeld door twee verschillende personen. De eerste beller deed zich voor als de eigenaar van de auto en probeerde hem onder druk te zetten om het incident niet te melden, met de mededeling dat dit anders gevolgen zou hebben. Twee dagen later volgde een tweede telefoontje van iemand die beweerde de bestuurder te zijn. Deze persoon dreigde met juridische stappen wegens smaad en laster en gaf aan dat hij op last van de rechter contact moest opnemen.

Baldew besloot daarop de politie in te schakelen. Aanvankelijk gaf een agent aan weinig te kunnen doen met de melding, maar een dag later kwam er via een collega-agent uit Den Haag alsnog een signaal dat de zaak serieus zou worden opgepakt. Baldew hoopt dat het incident en het gedeelde filmpje mensen aan het denken zet over hun gedrag in het verkeer. Volgens hem is het hoog tijd dat men zich weer normaal gaat gedragen op de weg.

Structureel probleem

Volgens Baldew is dit geen incident op zichzelf. “Ik word vaker geïntimideerd in het verkeer. Mensen hebben weinig begrip voor het feit dat er leerlingen rijden. Terwijl het vaak om hooguit 20 seconden vertraging gaat.”

Hij maakt zich zorgen over de veiligheid van leerlingen én instructeurs. “Sinds ik beelden opneem, besef ik hoe vaak dit gebeurt. Het is niet alleen een regionaal probleem, dit gebeurt in heel Nederland. En het ergste is: niemand praat hierover.”

Pauze voor leerling

De leerling heeft het voorval duidelijk niet in de koude kleren laten zitten. “We hebben hem daarna meteen naar huis gebracht. De schrik zat er goed in. Daarom is de leerling even gestopt met lessen." Baldew wil de jongen volgende week rustig benaderen, maar snapt de schrik heel goed.

De rijschoolhouder hoopt dat zijn beelden mensen aan het denken zetten. “Iedereen kan hier slachtoffer van worden. Dit raakt niet alleen leerlingen, maar elke weggebruiker. We moeten ons afvragen: willen we dit normaal gaan vinden?”, aldus Baldew.