advertentie
Zwaarden, ridders en een gestolen koe tijdens middeleeuws festival in Schiedam-Noord
Op het weiland achter de Dorpskerk in Schiedam-Kethel is dit weekend geen koe te bekennen. In plaats daarvan staan er tientallen witte middeleeuwse tenten, lopen ridders in harnas rond en ruikt het naar gebraden vlees. Tijdens het festival Tijd van Aleid viert Schiedam 750 jaar stadsrechten met een levendige terugblik op het jaar 1275. Acteurs, ambachtslieden en bezoekers wanen zich even in de middeleeuwen.

door Jeroen Langeveld
zaterdag 05 juli 2025 18:49
Organisator Michel Boutestein legt uit dat het festival draait om de tijd waarin gravin Aleid van Henegouwen Schiedam stadsrechten verleent. “Het idee van dit weekend is eigenlijk om de tijd van 1275 na te spelen, het jaar dat Schiedam stadsrechten kreeg”, zegt hij. “Dat doen we met tenten, maar ook met acteurs (re-enactors) die het boerenleven en het leven in Kethel uitbeelden. Aleid heeft heel veel voor Schiedam gedaan. Ze gaf de stad stadsrechten en maakte er een echte stad van.”
Op het veld worden verschillende toneelstukken opgevoerd, waaronder een voorstelling over de rechtspraak. “We laten een rechtszaak twee keer zien”, vertelt acteur Nils van Leeuwen. “Eerst zoals het ging vóórdat Schiedam stadsrechten kreeg, en dan een jaar later. Toen kon er opeens recht worden gesproken.” Organisator Michel Boutestein vult aan: “Wat veel mensen niet weten, ikzelf ook niet tot voor kort, is dat Schiedam een van de eerste steden was die ook getuigenrechtspraak accepteerde. Een verklaring van een getuige werd echt als belangrijk onderdeel meegenomen in het oordeel.”
'Spiegelgladde pijl'
Tussen de tenten demonstreren ambachtslieden oude technieken. Een vrouw borduurt met garen een pelgrimstasje. Pijlenmaker Hein toont hoe hij van een vierkant stuk hout een gladde pijl maakt. “Met een plantje uit mijn tuin schuur ik het hout spiegelglad. Dan voelt het fijn in de hand als je schiet.” Ook op de grill is het druk, waar middeleeuwse worstjes liggen te sissen.
Bezoekers dwalen tussen de kraampjes en demonstraties. Sommigen zijn al jarenlang fan van dit soort evenementen. “Toen we hoorden dat Schiedam dit zelf organiseert, wisten we meteen dat we moesten komen”, zegt een stel uit de stad. Een andere bezoeker zegt: “Het wapengerei, de bepantsering, het rechtssysteem... je krijgt echt een beeld van hoe het leven toen was.”
Voor kinderen is er een boogschietbaan en een ‘kiddy battle’. Maar ook jonge liefhebbers van geschiedenis vinden hun weg naar het festival. “Ik hou gewoon van de middeleeuwen”, zegt een meisje enthousiast. “Met mijn broertje heb ik ook een ridderpak.” Terwijl zwaarden kletteren, soep pruttelt en recht wordt gesproken, is het alsof Schiedam voor even terugkeert naar 1275.