advertentie
Forse bezuinigingen gaan door: hogere belasting huiseigenaren en minder evenementen
Een nipte meerderheid van de Schiedamse gemeenteraad stemt in met de Zomernota. Doordat het voorstel is aangenomen stemt de raad in om een begrotingstekort van 6,7 miljoen euro te dichten. Meerdere partijen stemmen tegen het voorstel, omdat ze de Zomernota niet duidelijk genoeg vinden. “We weten niet waarvoor we stemmen, dus we stemmen tegen”, aldus raadslid Yusuf Tuncer van het CDA.


door Jeroen Langeveld
woensdag 09 juli 2025 02:20
In de Zomernota kijkt de gemeente Schiedam en de gemeenteraad vooruit naar de aankomende begroting. Ook worden kaders gesteld waarmee in de begroting rekening mee moet worden gehouden. In de Zomernota komen ook bezuinigingen terug om aan het financiële tekort van 6,7 miljoen euro te voldoen waar de gemeente tegenaan kijkt.
>> Lees ook: ‘We krijgen te weinig geld’: Schiedam moet voor tweede jaar op rij fors bezuinigen
Ook is er gesproken over de financiële jaarstukken van het jaar 2024. Daaruit blijkt dat Schiedam juist veel geld overhield, ruim 24 miljoen euro. Dit komt doordat grote projecten waar al geld voor is gereserveerd, zoals de bouw van nieuwe scholen en de renovatie van de gemeentelijke toren, nog niet hebben plaatsgevonden. Dit geld wordt meegenomen naar volgend jaar, maar laat eigenlijk zien dat plannen niet zijn uitgevoerd. Het voorstel over de jaarstukken werd ook aangenomen door de gemeenteraad.
'Kaasschaaf'
Een groot struikelblok bij een aantal partijen is de verhoging van de OZB, een belasting die huiseigenaren betalen. Deze belasting stijgt met 8 procent. “In het coalitieakkoord is afgesproken de OZB niet te verhogen, maar de realiteit blijkt weerbarstig”, aldus raadslid Marvin Janssen van Alles voor Schiedam. CDA-raadslid Tuncer vindt dat een verhoging van de OZB niet uit te leggen is aan de Schiedammer. Hij stelt voor om de zogenoemde kaasschaafmethode in te zetten als er toch een bezuiniging plaats moet vinden. Dit zou betekenen dat over alle taken die de gemeente niet uit hoeft te voeren er een bepaald percentage aan subsidie wordt geschrapt.
“Als je de kaasschaaf erover heen gaat gaat halen, dan gaat iedereen bloeden en dan bloedt alles dood”, vindt raadslid Yorick Haan van GroenLinks. Ook wethouder Laan vindt het onverstandig om het geld wat uit de verhoging van de belasting voor huizenbezitters zou komen te halen door overal op te bezuinigen. Het voorstel om de belasting voor de huizenbezitter niet te verhogen wordt weggestemd met 32 tegen 2 stemmen.
Landschapstafel
Nog een heikel punt in de Zomernota was het stappen uit de Landschapstafel. Deze organisatie houdt zich bezig met het natuurgebied Midden-Delfland. Aan de tafel zitten niet alleen gemeenten, maar ook organisaties zoals ProRail en de NS. Deze partijen houden zich bezig met de aanleg van de oude lijn, een treinverbinding tussen Dordrecht en Leiden die door het Midden-Delfland loopt.
GroenLinks diende een voorstel in om de bezuiniging van 10.000 euro uit de Zomernota te schrappen. Ook raadslid John Maris van Progressief Schiedam wil dat de Landschapstafel behouden blijft. “De landschapstafel is geen kostenpost maar een hefboom waar Schiedam bij hoort. Het gaat om 0,12 euro per inwoner.” Bijna de voltallige raad is het ermee eens dat de Landschapstafel moet blijven. Enkel de VVD stemt tegen het terugdraaien van de bezuiniging.
Stemmen over betaald parkeren
De Schiedammer moet als het aan GroenLinks ligt een draagvlakmeting kunnen aanvragen in de buurt om betaald parkeren in te voeren in hun buurt. In het verleden is er al veel te doen geweest over de invoering van betaald parkeren in Schiedamse wijken. In Zuid en West sneuvelden eerder voorstellen voor het invoeren van betaald parkeren. In de Cartonnagebuurt in Nieuwland was er wel een meerderheid en wordt binnenkort het betaald parkeren ingevoerd.
Raadslid Yorick Haan van GroenLinks zegt geluiden te horen uit onder andere de wijken waar eerder tegen het betaald parkeren werd gestemd. “De fractie heeft zich neergelegd bij het besluit, maar hoort nu geluiden van mensen uit die buurten dat ze spijt hebben.” Haan zegt ook geluiden te horen uit buurten in Schiedam-Noord om betaald parkeren in te voeren.
Wethouder Hamerslag staat ervoor open om Schiedammers zelf de mogelijkheid te geven om alsnog betaald parkeren in te voeren in hun buurt. “Er zitten nog wel haken en ogen aan, maar we zijn ermee bezig. Hoe groot moet de buurt zijn, hoeveel handtekeningen heb je nodig. Ik hoop het plan voor het einde van het jaar voor elkaar te hebben”, legt Hamerslag uit. Het voorstel wordt na deze reactie van wethouder Hamerslag ingetrokken in afwachting van het nieuwe beleid voor het betaald parkeren.
De Zomernota wordt uiteindelijk met 19 stemmen voor en 15 stemmen tegen aangenomen.