advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij
  • armoede

Voor het eerst tampons en inlegkruisjes in buurtkastje: 'De kast ging heel snel leeg'

Voor het eerst is er een buurtinitiatief in de vorm van een buurtkast in Schiedam aangesloten als menstruatie uitgifte punt, ook wel MUP genoemd. Op de splitsing tussen de Breedstraat en de Zijlstraat kunnen mensen die het in de supermarkt niet kunnen betalen gratis menstruatieproducten afhalen. Menstruatie-armoede is nog altijd een groot probleem in Schiedam, maar door inzet van hulporganisaties lijkt de bestrijding ervan voortvarend te verlopen.  

Julian Jansen

door Julian Jansen

vrijdag 11 juli 2025 08:25

Het menstruatieproducten-uitgiftepunt, ook wel MUP genoemd, is een initiatief van het Armoedefonds. Het Armoedefonds bestrijdt armoede door te investeren in andere hulporganisaties. Een stichting als Net Niet Genoeg, dat ook een MUP is, ontvangt gratis menstruatieproducten van het fonds.

‘De kast ging snel leeg’

De buurtkast ‘leven in de branderij’ van Jeannette Nieuwenhuizen en Eva Lopez staat er al zo’n twee jaar, maar sinds kort is het buurtinitiatief ook een MUP geworden. “Waarom kan het niet via de buurtkasten? Deze zijn 24 uur open en je hoeft er geen enkele drempel voor over”, legt Jeannette uit. Ze benaderde het Armoedefonds en niet veel later stond er een grote kartonnen doos met menstruatieproducten voor de deur.

“De kast ging heel snel leeg”, vertellen de buurvrouwen in koor. “Ik was heel erg geschrokken dat meisjes soms niet naar school gaan, en als je daar op deze manier iets aan kan doen. Dan is die keuze snel gemaakt.”

‘Brood of maandverband’

Het niet kunnen kopen van menstruatieproducten wordt ook wel menstruatie-armoede genoemd. “Een op de acht vrouwen hebben hier last van”, legt Anne van der Wal, woordvoerder van het Armoedefonds, uit. Dat betekent dat er zo’n 400.000 vrouwen te maken hebben met menstruatie-armoede.

Stichting Net Niet Genoeg was een aantal jaar geleden het eerste MUP van Schiedam. “Je gaat naar de winkel, koopt je maandverband en het is er. Maar dat is voor veel vrouwen niet normaal. Vrouwen blijven thuis, vrouwen gebruiken toiletpapier. Het is de keus tussen een brood of maandverband”, vertelt oprichter Natasja Westmaas.

Menstruatie-armoede in Schiedam

In het pand van Stichting Net Niet Genoeg aan de Van Devenstraat in Schiedam staat een grote kast met verschillende soorten maandverband, tampons en andere menstruatie-artikelen. Maandelijks kunnen bezoekers langskomen om de producten op te halen, daarom heeft Natasja veel zicht op de menstruatie-armoede in de jeneverstad. “Niet iedereen laat weten dat ze te maken hebben met menstruatie-armoede. Maar er wordt heel veel gebruik van gemaakt. Altijd worden hier producten meegenomen. Op een uitgiftedag wel honderd pakken.”

“Schiedam staat bekend als een van de armste gemeenten van Nederland. We weten dat de armoede hier heel hoog is”, legt de oprichter van Net Niet Genoeg uit. “We doen ook een groot stuk opvang voor statushouders. Daar is de schaamte op menstruatie nog veel groter. Dan is het heel fijn dat je in een veilige omgeving kan vragen om menstruatieproducten. 

kast.jpg

Het menstruatieproducten-uitgiftepunt bij Stichting Net NIet Genoeg | Foto: Twee

 

26 MUP’s

De gemeente Schiedam en het Armoedefonds zijn een samenwerking aangegaan, en hebben inmiddels 26 MUP’s gerealiseerd. “Vooral veel op scholen, maar ook in bibliotheken”, Van der Wal van het Armoedefonds is tevreden met het aantal uitgiftepunten. “We zien ook dat de bestelling regelmatig uit Schiedam komen, dus er wordt veel gebruik gemaakt van de punten die er zijn.”

Natasja van Net Niet Genoeg gaat nog een stap verder. “Er is nog terrein te winnen bij bedrijven. Er zijn ook veel vrouwen die werken bij bedrijven, maar daar ligt het niet zomaar. Zij komen niet op scholen of organisaties als wij.” Ze doet een oproep aan de bedrijven om ook MUP’s op te zetten. “Met name bedrijven die in de lagere sociale klasse werken. Zorg dat het op elke toilet beschikbaar is.”

De gemeente Schiedam gaf in mei aan nog twintig MUP’s extra te willen realiseren. “Inmiddels zijn er twaalf van de twintig geplaatst. In de komende periode komen daar nog huisartsparktijken en gezondheidscentra bij.”