advertentie
De Steigers: een droomstart met een valse nasmaak
Wat begon met een veelbelovende opening, blijkt in de praktijk een stroef lopende pilot: het initiatief van leerwerkplaats De Steigers in De Gorzen, bedoeld om kwetsbare jongeren op het rechte pad te helpen, komt ondanks jaren voorbereiding en een subsidie vanuit crimineel afgepakt geld niet van de grond. "Als we dit plan van tevoren hadden geweten, dan hadden we wel gezegd: jongens, denk er iets langer over na”, zegt coördinator van De Steigers Jolien Vredenbregt.

door Mirthe Verhagen
vrijdag 11 juli 2025 16:43
Het initiatief in De Gorzen moest jongeren die het risico lopen op schooluitval of criminaliteit een nieuw perspectief geven. Maar dat liep niet zoals gehoopt. "De verwachting die gewekt is, is anders dan de realiteit. Daar ben ik eerlijk in”, zegt Leon Verzijden. Hij was als ambtenaar al betrokken bij het project, maar nu hij niet meer voor de gemeente Schiedam werkt is Verzijden voorzitter van De Steigers.
Grootse start, lange stilte
7 juni 2023 vindt een veelbelovende opening plaats. Toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz opent samen met de waarnemend burgemeester Jules Bijl het pand. "Het is met een grootse opening begonnen. Daarna is het stil geweest", vertelt Verzijden. In de praktijk blijkt het moeilijk om het plan, waar vijf jaar aan gewerkt is, goed uit te voeren.
Het oorspronkelijke idee van De Steigers is dat jongeren een vak zouden leren van gepensioneerde vakmensen uit de buurt, bijvoorbeeld oud-werknemers van scheepswerf Wilton-Fijenoord. Maar dat komt niet uit de verf, stellen Verzijden en Vredenbregt vast.
Opa-kleinzoonrelatie
"Je kan niet iemand van 80 naast iemand van 17 zetten met een crimineel verleden", zegt Vredenbregt. De band die nodig is tussen leerling en leermeester blijkt lastig op te bouwen. "Het idee was net als vroeger: je leert het vak van je opa. Maar een opa-kleinzoonrelatie is toch echt anders. Daar zit al respect in", zegt Vredenbregt.
Als er een poging wordt gedaan om het project uit te voeren blijkt het al snel ook nodig om mensen aan te nemen met ervaring in het werken met kwetsbare jongeren. "Je leest steeds meer over jongeren die elkaar neersteken of bommen aan deuren plaatsen. Daar kan ik niet zomaar iemand naast zetten zonder kennis van zaken", zegt Vredenbregt. Om die reden is het in de eerste maanden vanuit De Steigers heel stil gebleven. “Misschien is dat fout geweest maar dat is allemaal achteraf”, zegt Verzijden over de beginperiode van De Steigers.
Ook financieel is het puzzelen. De leerwerkplaats wordt betaald uit crimineel geld: in totaal komt er 672.033 euro vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid.
"In januari krijg ik mijn laatste subsidie: 93.000 euro. Daarvan moest ik 88.000 euro terugstorten aan de gemeente voor huur en servicekosten", aldus Verzijden. "Voor 2026 hou ik dan 5000 euro over voor activiteiten en schoonmaak."
Wel zitten er enkele huurders in het pand. Dat levert zo’n 20.000 euro per jaar op. "Daarmee kan ik de schoonmaakkosten en het internet betalen, maar veel activiteiten kunnen helaas niet doorgaan."
Andere aanpak: via jonge kinderen
Het blijft voor de organisatie nog altijd zoeken: wie wil je bereiken en hoe houd je die jongeren binnen? "Je blijft met het kip-en-ei-verhaal zitten", zegt Vredenbregt.
Daarom richt De Steigers zich nu vooral op jonge kinderen, met onder meer een gameclub en workshops. "Die lopen makkelijker even binnen. En hopelijk nemen ze later hun oudere broer of zus mee."
Het ministerie van Justitie en Veiligheid is gevraagd naar de doelstellingen van de pilot en welke werkwijze het ministerie in gedachten had. Daar heeft het ministerie nog niet op kunnen reageren. Ook vanuit de gemeente Schiedam is er nog geen helderheid na vragen van Twee over de financiële situatie rondom het pand van De Steigers.