advertentie
  • politiek
  • Schiedam

Voorstanders Schiedamse windmolen vrezen het ergste: 'Zo komt het er niet'

Energiek Schiedam, een groep die zich al enkele jaren inzet voor de realisatie van een windturbine in de molenstad Schiedam, verliest het vertrouwen in de inzet van de gemeente. Op dinsdagavond stemt de gemeente over de omgevingsvisie, een visie die volgens de voorstanders het lot van de windturbine bezegeld.

Windmolens van het Vlaardingse Energie Collectief
Windmolens van het Vlaardingse Energie Collectief | Foto: Twee
Markus Burger

door Markus Burger

dinsdag 15 juli 2025 14:51

Het bedrijventerrein Vijfsluizen zou de locatie zijn van de windmolen. De initiatiefgroep organiseerde veel en zamelde geld in vanuit het rijk en de provincie. Dat geld dreigt nu verspild te raken: “Zo’n windmolen kost ook veel in de aanloop. Als we niet doorpakken verouderen onderzoeken ook. Als de gemeente van standpunt verandert en toch doorgaat zal veel van het geld weggegooid blijken”, aldus Alexander van Steenderen, voorzitter van Energiek Schiedam.

Maar ook is het zonde van energie die de initiatiefnemers er zelf instopten: “Het is jammer van de verspilde inspanning, de vele uren en alle onderzoeken.” In een brief, die de Energiek Schiedam aan het College van Burgemeester en Wethouders richt, laten zij weten dat ze zich grote zorgen maken: “Wij hebben de afgelopen jaren onze tijd en inspanning geleverd voor een ontwikkeling waarvan we meenden óók de belangen van de gemeente te dienen. Het is betreurenswaardig om na al die jaren voor ons, maar vooral ook de ondernemers en bewoners in het gebied, te moeten concluderen dat deze belangen nu toch verder dreigen uiteen te lopen.”

Geen molen zonder hulp van de gemeente

De initiatiefgroep Energiek Schiedam kan de molen niet verwezenlijken zonder de inzet, flexibiliteit en bovenal de wens van de gemeente. Voorzitter Van Steenderen: “Een windmolen plaatsen is ingewikkeld, dat is passen en meten en daar heb je een gemeente voor nodig. Ik denk dat er wel steun is voor het klimaat en de verduurzaming, maar ik voel minder steun voor het kijken naar wat er belangrijker is: de huidige regels of de komst van een windmolen. Het is in het belang van Schiedam dat we lokale energie krijgen.”

Visie en regels

De Omgevingsvisie moet een kader geven waarin de gemeenteraad werkt wanneer de stad wordt vormgegeven: waar mag er gebouwd worden? Hoe gaat de stad om met de historische molens? Hoe zit het met de bereikbaarheid? Maar ook de windmolen te Vijfsluizen kan hier een rol in spelen. Energiek Schiedam betreurt het dan ook dat de wens om de molen te realiseren hierin niet is opgenomen. Bij de commissievergadering is door de raad al consensus over de visie bereikt, met het stuk zal dan ook zeker worden ingestemd.

De knelpunten zoals de geluidsnorm, de precieze locatie en andere beleidsregels komen volgens de voorzitter voort uit een tijd dat de wens nog niet bestond een molen te realiseren. “De regels waren opgesteld voor er allerlei plannen voor het gebied waren gemaakt. Er lijken nu geen keuzes gemaakt te worden. Het begint een doodlopende weg te worden.”  Daarop voortbouwen vindt Energiek Schiedam dus niet handig. “Er staat niet expliciet dat ze geen wind toestaan, dus het kan altijd nog als de regels veranderd worden. Misschien een volgend college, dat er anders over denkt. Het is dus nog niet einde oefening. Maar het is niet verantwoord om nu door te gaan met het inzamelen van geld.”

Energiek Schiedam gaat niet helemaal stoppen. Zo zijn zij nog in gesprek met het Regionaal Bestuurlijk Overleg Wind: een samenkomst van gemeenten, provincie en waterschappen om de energietransitie te bewerkstelligen. “Ik ben niet hoopvol, maar we gaan het niet uitsluiten” Een ding is zeker volgens de voorzitter: “Op deze manier zal de windmolen er niet komen.”