advertentie
10.000 inwoners in onze regio zonder huisarts: ‘Kleine klachten worden grote problemen’
Het hebben van een huisarts is voor mensen uit Schiedam en Vlaardingen niet langer vanzelfsprekend. Zorgverzekeraar DSW en de gemeente Schiedam zien dat er in totaal zo’n 5000 mensen in Schiedam zijn zonder huisarts, deze aantallen gelden ook voor Vlaardingen. De problemen doen zich met name voor in wijken waar de zorgvraag juist hoog is.


door Jeroen Langeveld
donderdag 17 juli 2025 12:17
“Als mensen geen huisarts hebben, dan kunnen ze twee dingen doen,” zegt Aad de Groot, directeur van DSW. “Ze gaan direct naar het ziekenhuis, wat zorgt voor hogere kosten en ongeschikte zorg. Of ze stellen de hulp uit, waardoor klachten zich opstapelen. Dat leidt tot serieuze gezondheidsrisico’s.” Ook Jitse Schuurmans, een assistent onderzoeker gespecialiseerd in het bestuur van de gezondheidszorg, ziet dat de gevolgen van het huisartsentekort zich opstapelen. “Mensen die geen huisarts hebben, hebben geen toegang tot de eerste lijn. Ze lopen dan onnodig lang door met klachten die in een vroeg stadium eenvoudig te behandelen waren.” De tekorten zijn vooral voelbaar in Schiedam-Oost, Nieuwland en de Vlaardingse wijken Centrum, Holy-Zuid en in de toekomst de Vettenoordse Polder.
'Betere inschattingen'
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) bevestigt dat er in deze regio sprake is van hardnekkige knelpunten. “In wijken met sociaaleconomische achterstanden is het moeilijk om huisartsen te vinden, terwijl de zorgvraag er juist groot is”, aldus een woordvoerder. Volgens de LHV spelen in Schiedam en Vlaardingen meerdere factoren tegelijk: er is een tekort aan betaalbare praktijkruimte, de bekostiging schiet tekort en er is krapte op de arbeidsmarkt van ondersteunend personeel zoals doktersassistentes. Schuurmans wijst daarbij ook op het belang van de vertrouwensband tussen arts en patiënt: “Een huisarts die je situatie kent, weet wie je bent, maakt betere inschattingen. Dat is essentieel voor goede zorg.”
Zorgverzekeraar DSW probeert huisartsen op verschillende manieren naar de regio te trekken. “We kopen samen met andere partijen panden op en verhuren die tegen betaalbare tarieven aan huisartsen”, zegt De Groot. “Daarnaast bieden we een startersregeling aan. Beginnende huisartsen krijgen tijdelijk een inkomen, ook als ze nog geen patiënten hebben. En we helpen ze met de financiering om hun praktijken op te bouwen.” In de regio maken inmiddels zo’n twintig huisartsen gebruik van deze regeling.
De gemeente Schiedam zegt de situatie serieus te nemen. Hoewel de gemeente geen campagne voert om huisartsen te werven, worden potentiële locaties voor nieuwe praktijken actief gedeeld met DSW en zorgorganisatie ZEL. Zo is in het project De Peperklip ruimte gereserveerd voor een huisartsenpost. Ook stelt de nieuwe omgevingsvisie dat bij grote bouwprojecten nadrukkelijk gekeken moet worden naar de aanwezigheid van medische voorzieningen. Ook de gemeente Vlaardingen zegt samen met DSW en zorgorganisatie ZEL aan een plan van aanpak te werken en zegt rekening te houden met een locatie voor huisartsen bij nieuwe wijken.
Op de locatie van basisschool De Peperklip en sporthal Oost komt een maatschappelijk centrum met zorgaanbieders in Schiedam. Ook worden er een groot aantal woningen gebouwd op de plek.
DSW wil met andere zorgaanbieders een oplossing vinden voor de problemen, met bijvoorbeeld de “Regioaanpak WSD Continuïteit Huisartsenzorg.” Gemeenten en zorgverleners brengen samen in kaart hoeveel huisartsen er de komende jaren nodig zijn en waar. Daarbij wordt gekeken naar zaken als woningbouw, vergrijzing en de verwachte uitstroom van oudere huisartsen. Ook innovaties zoals digitalisering en betere ondersteuning in de praktijkvoering moeten bijdragen aan een stabielere huisartsenzorg.
Streekomroep Twee benaderde meerdere huisartsen in de getroffen wijken van Schiedam en Vlaardingen om hun perspectief op de situatie te horen. Geen van hen wilde inhoudelijk reageren. Ondertussen erkent de LHV dat er nog veel moet gebeuren. “We zien gelukkig dat er meer huisartsen worden opgeleid, maar we moeten de stap naar praktijkhouderschap makkelijker maken”, aldus De Groot. “We slagen daar stap voor stap beter in, maar er is nog een lange weg te gaan.”