advertentie
Schiedamse Kethel uit het jaar 1750 gereconstrueerd op basis van schilderij
Rondkijken in Kethel uit het jaar 1750: sinds kort is dat mogelijk. Stichting Verborgen Stad reconstrueerde de landelijke wijk naar aanleiding van een schilderij. Rikkert Wijk, namens de Historische Vereniging Schiedam, hielp mee met de reconstructie.

door Julian Jansen
dinsdag 22 juli 2025 17:36
Naar aanleiding van Schiedam Viert 750 presenteert Stichting Verborgen Stad gedurende het feestjaar vier reconstructies uit verschillende tijden. Eerder presenteerde de stichting een terugblik naar het Schiedamse Huis te Riviere uit het jaar 1275 en de Broersvest gedurende 1792. Iedere 5D-reconstructie is gebaseerd op historisch onderzoek.
Anoniem schilderij
De historische reconstructie van Kethel is gebaseerd op een schilderij uit het jaar 1769. Het is een anoniem schilderij, dus de schilder is onbekend. “Ik heb gesuggereerd dat er een schilderij is die we kunnen gebruiken als uitgangspunt”, vertelt Rikkert Wijk. De Schiedammer is onderdeel van de Historische Vereniging Schiedam en heeft een rol gespeeld in de totstandkoming van de reconstructie.
“Je ziet de Dorpsstraat. Dit is het ambachtshuis”, wijst Wijk aan terwijl hij een replica van het grote schilderij in de lucht houdt. Volgens Wijk is dit de enige bron die er beschikbaar is van het grote ambachtshuis dat te zien is aan de Dorpsstraat in Kethel.
Naast het schilderij zijn er ook kadastrale tekeningen gebruikt die gemaakt zijn rond 1830, benoemt de geschiedenisfanaat.
Het anonieme schilderij van Kethel uit het jaar 1769 | Bron: Rikkert Wijk
‘Fascinerend’
“Ik vind het fascinerend. Ook dat je merkt hoeveel we niet weten. Hoeveel we moeten raden, invullen of interpreteren”, vertelt Wijk trots.
De vierde en laatste reconstructie wordt op het Open Monumentenweekend van 13 en 14 september onthuld. “De vierde spot is het hoogtepunt. Dan gaan we terug naar de oude sluis uit de vijftiende eeuw”, vertelde Theo Pronk, directeur van Stichting Verborgen Stad eerder aan Twee. “We gaan dan terug naar de tijd van Liduina en de bedevaart.”