advertentie
  • Schiedam
  • economie
  • kunst en cultuur

Jeneververkoop gehalveerd, zorgen in Schiedam? ‘Oude tijden zijn voorbij’

Het marktaandeel van jenever is in de afgelopen tien jaar gehalveerd van 8,9 miljoen liter naar 4,3 miljoen liter. Dalende verkoopcijfers en importheffingen uit de VS dwongen de Groningse distillateur Hooghoudt te vertrekken naar België. Moet dé Jeneverstad, Schiedam, zich zorgen maken? “Schiedamse bedrijven spelen er goed op in.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 21 augustus 2025 11:11

In het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam kan je alles te weten komen over de geschiedenis van jenever. Maar het is ook een kennisinstituut die de jeneverindustrie ondersteunt en de toekomst in helpt. “We vertellen het verhaal van Schiedam, maar we geven hier ook opleidingen voor distillateurs”, vertelt medewerker Marco Spruit Bleeker, die niet bang is dat jeneverproducenten uit de stad verdwijnen. “Nee, we hebben een hele sterke distillateurindustrie.”

Volgens Spruit Bleeker hebben Schiedamse jenevermakers zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. “In plaats van massaproductie is er veel meer focus op de kwaliteit van de producten, dat is ook de toekomst van de jeneverindustrie. Ze maken niet meer van het ‘goedkope spul’. Wij proberen daar een voedingsbodem voor te geven.”

20250815_minder_jenever.00_13_45_06.Still008.jpg

Een Ketel-1-vrachtwagen op het terrein van Nolet in Schiedam | Foto: Twee

Importheffingen

Sinds kort worden er importheffingen van 15 procent gerekend op alle producten die worden geëxporteerd naar de Verenigde Staten. “Dat is de grootste exportmarkt voor drankproducenten, dus dat heeft zeker impact”, aldus branchevereniging Spirits NL. Zij vertegenwoordigen producenten van gedistilleerde dranken. Onder andere Schiedamse bedrijven als Nolet, Koninklijke de Kuyper en Herman Jansen zijn bij de vereniging aangesloten.

Volgens het Jenevermuseum spelen de Schiedamse bedrijven in op de importheffingen door te richten op kwaliteit. “We hebben hele creatieve bedrijven in Schiedam”, aldus Spruit Bleeker. “Ze zorgen ervoor dat er hele mooie producten worden gemaakt die de hogere prijs in Amerika waard zijn.” Ook Spirits NL ziet dat de problemen met importheffingen op te vangen zijn, onder andere door een focus op kwaliteit.

Schiedamse jenever in New York

Het andere probleem voor jeneverproducenten is de dalende verkoop. Het aantal verkochte liters jenever is in tien jaar gehalveerd. “Jenever zal altijd wel blijven bestaan, maar de oude tijden dat iedereen aan de jenever zat zijn voorbij”, aldus een woordvoerder van Herman Jansen. Volgens Spirits NL daalt de verkoop van Nederlandse drankproducenten niet, omdat er meer andere dranken worden verkocht. “Soms is er een bepaald drankje populair en dan zien we een opleving.”

Toch is er hoop voor jenever. “De cocktailwereld is echt booming”, volgens Spirits NL. En Spruit Bleeker ziet dat steeds vaker jenever wordt gebruikt in cocktails. “We hebben regelmatig internationale bartenders op bezoek, die zijn echt verliefd geworden op jenever in cocktails.” Volgens Spruit Bleeker worden er onder andere in New York en Barcelona al Schiedamse jenevers geschonken in cocktails.

20250815_minder_jenever.00_14_07_20.Still009.jpg

Het Jenevermuseum aan de Lange Haven in Schiedam | Foto: Twee

‘DNA van de stad’

Ondanks positiviteit over de toekomst van jenever heeft het Jenevermuseum wel zorgen. “We maken ons zorgen over de afnemende steun vanuit de gemeente Schiedam”, aldus Spruit Bleeker. “Als we geen voldoende steun krijgen kunnen we niet meer uitdragen wat we eigenlijk willen. We zijn immaterieel erfgoed en eigenlijk het DNA van de stad. Als we dit kwijtraken, wat blijft er dan nog over?”

“Volgens buitenlandse gasten hebben we goud in handen”, vervolgt Spruit Bleeker. “De molens, de mooie binnenstad en de goede distillateurs met goede verhalen maken de stad zo mooi.” Hij hoopt dat het Jenevermuseum blijvende steun krijgt van de gemeente. “We moeten weer opnieuw de wereld veroveren. Ik denk dat het mooi zou zijn als ‘Made in Schiedam’ weer een kenmerk is van kwaliteit.”