advertentie
  • economie
  • Schiedam
  • Vlaardingen

Chocoladeprijzen rijzen de pan uit, ondernemers betalen de rekening

Bonbons, chocoladeletters, pralines: een paar jaar geleden lagen ze nog voor een schappelijke prijs in de winkel. Nu betaal je al snel ruim de helft meer. Een chocolaatje dat in 2021 nog zo’n 1,60 euro kostte, gaat nu voor ongeveer 2,45 euro over de toonbank. Daardoor zijn klanten merkbaar voorzichtiger geworden, ondanks dat de banketbakkers in Schiedam en Vlaardingen er alles aan doen om hen tegemoet te komen.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

vrijdag 31 oktober 2025 09:20

De prijzen van chocolade stijgen al jaren, en dat heeft verschillende oorzaken: slechte cacao-oogsten door droogte en andere problemen in belangrijke productielanden zoals Ivoorkust, Ghana en Indonesië, hogere transport- en verwerkingskosten, en op termijn ook stijgende arbeidskosten. Dat merkt ook de Vlaardingse banketbakker Manna van Hengel van Banketbakkerij Nic. Molendijk, evenals de Schiedamse ondernemer Amy Klein van chocolademaker De Bonte Koe.

20251030_choco.00_00_23_19.Still004.jpg

Ambachtelijke chocolade van Banketbakkerij Nic. Molendijk in Vlaardingen | Foto: Twee

Hoge kwaliteit blijft

De gevolgen zijn duidelijk. “Wat we daarvan merken, is natuurlijk dat het minder verkocht wordt”, zegt Van Hengel. Daarmee doelt de bakker vooral op de ambachtelijke producten waarin veel chocolade wordt verwerkt. Minder chocolade gebruiken is voor hen echter geen optie. “Je kan er niet mee gaan rommelen, want je wil natuurlijk wel de kwaliteit houden.” Klein vult aan: “Er zijn wel degelijk alternatieven te vinden, maar wij proberen echt kwalitatief hoge chocolade te maken, dus wij gaan geen ingrediënten vervangen.”

Dit kwaliteitsbehoud betekent dat de producten duurder zijn geworden. Doorberekenen aan de klant doen de ondernemers echter niet. “Je kan niet opeens van één euro, drie euro gaan vragen, dat is gewoon niet te doen.” Klein laat weten dat ze goede afspraken hebben gemaakt met cacaoproducenten, waardoor ze een scherpe prijs kunnen blijven aanbieden.

20251030_choco.00_01_45_03.Still005.jpg

Bonbons worden verzameld bij de Bonte Koe in Schiedam | Foto: Twee

Lagere kosten?

De toekomst van de chocoladeprijs blijft onzeker. Maar dat het een luxeproduct is geworden, is volgens Klein duidelijk. “Wij proberen wel heel gericht na te denken over hoe we onze chocolade inzetten, om die schaarste te voorkomen”, aldus de Schiedamse ondernemer. Voor Van Hengel in Vlaardingen is het nog even koffiedik kijken. “Je weet niet wat de prijzen gaan doen, per maand nemen wij een berekening om te kijken of we nog goed zitten.”

Toch is er een sprankje hoop. Ondanks dat de banketbakkers hun best doen om de prijs stabiel te houden, zou de cacaoprijs in de toekomst mogelijk iets kunnen dalen door betere oogsten en lagere transport- of verwerkingskosten. Voor consumenten betekent dit voorlopig echter vooral dat chocolade een duurder luxeproduct blijft. Voor de banketbakkers van Vlaardingen en Schiedam is het een voortdurende zoektocht naar een balans tussen kwaliteit en betaalbaarheid.