advertentie
  • Vlaardingen
  • kunst en cultuur

Van witlofbroodje tot bitterbal: nieuw Vlaardings kookboek met haringrecepten

Wat begon als een spontaan idee, groeide uit tot een kookboek waarin haring in alle vormen terugkomt. Het Haringkookboek is op donderdag 20 november in Vlaardingen gepresenteerd. Het boek bevat verhalen en zestien recepten, van borrelhapjes tot hoofdgerechten en zelfs een toetje.

Menno de Mol (links, Vlaardingen Partners) met het eerste exemplaar van het boek, gemaakt door Jens Kooij en Claire van Berkum
Menno de Mol (links, Vlaardingen Partners) met het eerste exemplaar van het boek, gemaakt door Jens Kooij en Claire van Berkum | Foto: Focco van der Waal/Twee
Anne Stokhof

door Anne Stokhof

vrijdag 21 november 2025 10:41

De recepten zijn afkomstig van de makers zelf en van chef-koks die aan het project meewerkten. De recepten ontstonden in keukens en aan eettafels, vaak met een glas wijn of schelvispekel binnen handbereik. Sommige gerechten werden al lang geleden getest, andere ontstonden spontaan tijdens het ontwikkelen van het boek.

In het receptenboek komen onder meer het haring-witlofbroodje en de haringbitterbal voorbij. De presentatie vond donderdagmiddag plaats in de Vulcaan Brouwerij.

Claire van Berkum, één van de makers van het boek, vertelde eerder in het radioprogramma De Tafel van Twee op vrijdag over dat proces: “Het is een beetje spontaan bedacht, we dachten hoe kunnen we out of the box denken.” Voor Jens Kooij, de andere maker, voelde het logisch dat juist dit boek er moest komen. “Ik ben natuurlijk een geboren en getogen Vlaardinger, dus het zit in je bloed.”