Schiedam - Tijdens de vergadering van de gemeenteraad van 30 oktober zijn harde woorden gevallen in de richting van wethouder Minhas. Zes bewoners spraken in over het project Burgemeester Honnerlage Gretalaan en de kritiek was niet van de lucht.
‘Ongeoorloofde afspraken met de projectontwikkelaar’, ‘van participatie is geen enkele sprake geweest’, ‘Minhas heeft voor Sinterklaas gespeeld, gaat hij dat ook straks voor de bewoners doen?’, ‘procedures zijn niet correct gevolgd, de raad is onjuist geïnformeerd’, de motivatie van de plannen ontbreekt’, ‘nergens in de stukken hebben wij iets kunnen lezen over het woon- en leefklimaat van de huidige bewoners’, ‘u bent verantwoordelijk voor een groenvisie, waar Burgemeester en wethouders zich aan moeten houden’, ‘ik krijg stellig de indruk dat u als raad uitvoert wat de wh bepaalt, ik geloof niet dat dat de bedoeling is’, ‘de wethouder is erg gevoelig voor de krokodillentranen van de projectontwikkelaar’, ‘mijn vertrouwen in u als raad, in onze gemeente, is geschaad’, ‘deze wijk moet groen en rustig blijven’ zijn voorbeelden.
Raadsleden gingen vooral in op de communicatie. Een enkeling noemde de insinuaties richting de wethouder neigen naar laster. Alle fracties, met uitzondering van de CU-SGP, stemden in met het plan. De CU-SGP houdt zijn bedenkingen, er wordt volgens hen teveel ingeboet op de kwaliteit van de leefomgeving, en op de geluidsgrenzen.
De conclusie van wethouder Minhas is dat de gemeente in het vervolg aan de vóórkant, het stedenbouwkundig kader moet meegeven. ‘Als we waren begonnen met het kenbaar maken van onze stedenbouwkundige visie, dan was het voor bewoners heel duidelijk geweest. Neemt niet weg dat mogelijk twee rijen met grondgebonden woningen niet prettig is voor de huidige bewoners. Laten we in het vervolg met elkaar bepalen hoe de stad eruit ziet, maar wel op basis van de visie. Wij bedenken geen plannen omdat wij ze leuk vinden.’
Maar, zo vragen wij ons af, als de kaders al vaststaan, hoe kun je dan nog samen met bewoners de plannen bepalen?
De protesterende bewoners wachten nu op een reactie van het WOB verzoek dat zij afgelopen maandag indienden en waarin zij alle informatie over het bestaande kantoorgebouw opeisen.