advertentie
zaterdag 05 oktober 2019 07:54

Unieke hervertoning Titanic film uit 1912 met live muziek bij Wenneker Cinema Schiedam

Unieke hervertoning Titanic film uit 1912 met live muziek bij Wenneker Cinema Schiedam De kapitein (links) en de marconist zweren samen tenonder te gaan. “Still” uit de film.

In het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis (oktober 2019) vertoont Wenneker Cinema Schiedam op zondag 13 oktober om 15.00 uur de film ‘De Ramp van de Titanic’ uit 1912 met muzikale begeleiding van componist-pianist Tobias Wenting, violiste Nina Zuure en het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus onder leiding van Annelies Prins.

Wenting schreef muziek speciaal voor de film.

Schiedam - In het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis (oktober 2019) vertoont Wenneker Cinema Schiedam op zondag 13 oktober om 15.00 uur de film ‘De Ramp van de Titanic’ uit 1912 met muzikale begeleiding van componist-pianist Tobias Wenting, violiste Nina Zuure en het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus onder leiding van Annelies Prins.

Wenting schreef muziek speciaal voor de film.

Inleidingen
Er zijn vooraf twee korte inleidingen. Saskia Smit vertelt over Vroege film in Schiedam en schetst de context waarin bezoekers in oktober 1912 naar de beelden van ‘De Ramp van de Titanic’ keken. Saskia Smit is bestuurslid van Wenneker Cinema en schreef een masterscriptie over Tuschinski en het Passage theater.

Michael Wedel vertelt over het ontstaan en de betekenis van ‘In Nacht und Eis’. Prof. Dr. Michael Wedel is hoogleraar Mediageschiedenis in het digitale tijdperk, verbonden aan de Filmuniversiteit Babelsberg Konrad Wolf in Potsdam. Deze inleiding is in het Engels.

Over de film
Het  is oktober 1912. Zes maanden na de wereldschokkende ramp met de Titanic. In Schiedam is de allereerste bioscoop geopend. Film is een gloednieuw medium. Tussen 5 en 18 oktober brengt Schiedamsch Bioscoop elke avond ‘De Ramp van de Titanic. Grootste drama ter Zee’. Een pianist en een violist spelen live-muziek bij de film. Ook een dubbelmannenkwartet oogst bij de vertoning veel succes. Zij zingen tijdens de scene met de ondergang van het schip het ‘Nearer my God to thee’.

‘De Ramp van de Titanic. Grootste drama ter Zee’ is de Nederlandse versie van de Duitse succesfilm ‘In Nacht und Eis’ (1912) van de Roemeense regisseur Mime Misu. De jonge acteur-mimespeler heeft in Berlijn in een filmstudio de dramatische ondergang van de Titanic in recordtijd verfilmd en daarmee de oer-rampenfilm gemaakt.

Dochter van de regisseur
Victoria, de dochter van regisseur en hoofdrolspeler Misu (hij overleed in 1953) zal aanwezig zijn bij de hervertoning.

Hervertoning De Ramp van de Titanic (1912) met live-muziek en inleidingen
Vijgensteeg 2
3111 PT Schiedam
Zondag 13 oktober
15.00 uur
Kaarten €15,- via www.wennekercinema.nl

 

De hervertoning van de ‘De Ramp van de Titanic. Grootste drama ter Zee’ is een project van Stichting Artes Cumulatae, mogelijk gemaakt door Wenneker Cinema, de gemeente Schiedam, Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o, het De Grootfonds, het Gemeenschapsfonds en het DeltaPORT Donatiefonds.