advertentie
vrijdag 31 januari 2020 23:31

Krijgen we vuurwerktoeristen in Schiedam?

Het vuurwerkverbod is een veel besproken onderwerp. Landelijk is er de komende jaarwisseling al een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Rotterdam gaat verder en staat helemaal geen consumentenvuurwerk meer toe. Welke maatregelen wil de Schiedamse politiek treffen?

GroenLinks, Fractie van Dijk en Progressief Schiedam zijn van mening dat oud en nieuw al jaren geen feestje meer is. Sandra Mantingh (GroenLinks) zegt dat consumentenvuurwerk een terreur is voor mensen, dier en milieu.

Schiedam - Het vuurwerkverbod is een veel besproken onderwerp. Landelijk is er de komende jaarwisseling al een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Rotterdam gaat verder en staat helemaal geen consumentenvuurwerk meer toe. Welke maatregelen wil de Schiedamse politiek treffen?

GroenLinks, Fractie van Dijk en Progressief Schiedam zijn van mening dat oud en nieuw al jaren geen feestje meer is. Sandra Mantingh (GroenLinks) zegt dat consumentenvuurwerk een terreur is voor mensen, dier en milieu. Dit omdat de fijnstof in de lucht tot wel 45 keer hoger zo zijn tijdens de jaarwisseling. Dat in combinatie met al het zwerf afval dat tot vandaag de dag de starten bevuild lijkt hun reden genoeg om consumentenvuurwerk te verbieden. CDA en D66 zeggen zich volledig aan te sluiten bij de woorden van mevrouw Mantingh.

Lokaal onafhankelijk Schiedam vind het geen oplossing om al het consumenten vuurwerk te verbieden. Wel zijn ze er voor om vuurpijlen te verbieden. Zij vinden het betuttelend om een algeheel vuurwerkverbod in te voeren. Monique Rotteveel (LOS) zegt dat de mensen die last hebben van de vervuiling en rookontwikkeling beter binnen kunnen blijven en achter hun ramen naar het vuurwerk kunnen kijken. Zij laat dit onderwerp liever over aan de landelijke politiek.

De VVD zegt het niet nuttig te vinden om aanvullend op landelijk beleid ook nog eens lokaal een algemeen verbod in te voeren. Om het afteken van vuurwerk te verbieden vinden zij zinloos. Liever zien ze een verbod op de verkoop er van.

Frans Hamerslag (Progressief Schiedam) denkt dat Schiedam mensen uit Vlaardingen en Rotterdam aan zal gaan trekken die dan hier vuurwerk komen afsteken, omdat het daar niet mag en in Schiedam wel. Vuurwerktoeristen dus. Dat is een risico dat Schiedam loopt als ze de lijn van de VVD volgen.