advertentie
vrijdag 07 februari 2020 12:23

Na de Stem van SCHIE nu een website van de PvdA: wat zou u doen met de 42 miljoen van Eneco?

SCHIE vroeg het al eerder aan de Schiedammers in de Stem van Schiedam (ook te zien in Op1 op de NPO): Wat zou u doen met de miljoenen van de Eneco? De PvdA heeft nu een website gelanceerd waar Schiedammers mogen meepraten over de besteding van de opbrengst van de verkoop Eneco aandelen.

'Jullie hebben al een eerste aanzet gemaakt' laat Petra Zwang van de PvdA Schiedam weten. 'Daarom lanceren wij een website'.

Schiedam - SCHIE vroeg het al eerder aan de Schiedammers in de Stem van Schiedam (ook te zien in Op1 op de NPO): Wat zou u doen met de miljoenen van de Eneco? De PvdA heeft nu een website gelanceerd waar Schiedammers mogen meepraten over de besteding van de opbrengst van de verkoop Eneco aandelen.

SCHIE TV nieuws.00 11 22 17.Still010

Foto: Screenshot Op1 met De Stem van Schiedam

'Jullie hebben al een eerste aanzet gemaakt' laat Petra Zwang van de PvdA Schiedam weten. 'Daarom lanceren wij de website www.42miljoen.nl.'

'De gemeenteraad van Schiedam heeft onlangs definitief besloten de aandelen van energiemaatschappij Eneco te verkopen. Voor vele Schiedammers is Eneco geen onbekende. Niet alleen bezit de gemeente Schiedam 1,03 % aandelen, maar 50% van de Schiedamse huishoudens is klant bij Eneco.' aldus Petra. 'De verkoop levert de stad eenmalig een bedrag op van naar schatting 42 miljoen euro op. De PvdA wil dat die 42 miljoen zorgvuldig besteed wordt en ten goede komt aan een mooiere en betere stad voor alle Schiedammers. En daarom vraagt de PvdA aan alle inwoners om mee te denken over de besteding ervan.'

20190721 160553643 iOS klein

Verkopen of houden? De PvdA Schiedam vond en vindt dit een lastig vraagstuk.

'Zoals al eerder gezegd, is de PvdA Schiedam in principe tegen privatiseren. Immers, de geschiedenis van het privatiseren kent vele spijtoptanten. De marktwerking is geen middel tegen alle kwalen! En laten we niet het debacle van terugkopen aandelen KLM vergeten. Voor 10 % terugkopen betalen we net zoveel als de verkoop van 100% opgeleverd heeft.
Maar er zijn ook positieve aspecten.  Er is sprake van mogelijke verkoop aan een partij die zegt duurzaamheid hoog op de agenda te hebben. Die de werkgelegenheid voor de medewerkers 5 jaar garandeert. En voor een acceptabele prijs.
Schiedam heeft 1.03% aandelen in Eneco. Wat jaarlijks gemiddeld €700.000 dividend oplevert. De aandelen in bezit houden garandeert niet dezelfde dividend uitkering. De aandeelhouders kunnen kiezen voor een lager dividend of de winst kan afnemen.
Wanneer we later verkopen, lopen we het risico op een lagere opbrengst. Maar later verkopen kan ook een hogere opbrengt opleveren.
Kortom een complex vraagstuk waar voor de PvdA de hoofdvraag blijft hoe we de belangen van alle Schiedammers het best behartigen.

Na alle argumenten, alle voor en tegens op een rij gezet te hebben, heeft de PvdA heeft met pijn in het hart besloten mee te gaan in het voorstel van verkoop van de aandelen.

En hoe nu verder. De gemeenteraad heeft opgeroepen niet het tafelzilver te verkwanselen. Zorgvuldig nadenken over hoe we het geld gaan besteden. De gemeenteraad heeft een motie aangenomen waarin aan het college richtlijnen over de besteding meegegeven zijn. Dit klinkt als een mooie eerste aanzet, maar niet alle partijen zijn bij het schrijven van de motie betrokken. En u heeft hierover niets kunnen zeggen.

De PvdA vindt het belangrijk dat niet het college en de gemeenteraad, maar dat alle Schiedammers kunnen meedenken, met goede ideeën kunnen komen. Daarom vraagt de PvdA: wat zou ú doen met 42 miljoen?

2020 02 07

Een duurzaamheidsfonds? Een mooier Stadserf? Meer doen voor kinderen in armoede? Beter groenonderhoud? Het geld opzij zetten om het verlies van de inkomsten van dividend te compenseren? Het zijn ideeën die we al gehoord hebben of die in de motie opgenomen zijn. De PvdA wil graag weten wat Schiedammers belangrijk vinden. Grote of kleine ideeën, voor veel of weinig geld, voor welke doelgroep dan ook: alles mag geopperd worden. Iedereen die zijn of haar idee wil delen, kan vanaf 7 februari 2020 terecht op de speciale website www.42miljoen.nl.

Wat gaat de PvdA met alle ideeën doen? De deadline is 15 maart. Daarna gaan we alle ideeën verzamelen. We nodigen daarna iedereen uit die een idee heeft ingestuurd voor een speciale bijeenkomst.

We bieden vervolgens alle ideeën aan het college en de gemeenteraad aan. En wie weet de raad uw idee over!'

Media