advertentie
woensdag 15 april 2020 14:33

Anderhalvemetersamenleving in het theater wordt volgens Rob Roos 'een militaire operatie'

Wat betekent de 'anderhalvemetersamenleving' voor het Theater aan de Schie? Los van de kosten ('het verdienmodel is er niet naar') wordt het volgens directeur Rob Roos logistiek 'een militaire operatie'. 

‘Dat klinkt allemaal kort door de bocht hoe ik het nu zeg maar dat is wel waar het over gaat. We denken na over de toekomst, dus we kijken wat er wel kan. En de ‘Anderhalvemeter Maatschappij’, de samenleving waar over gesproken wordt, betekent in Theater aan de Schie dat wij nog geen 100 mensen in de grote zaal van Theater aan de Schie kwijt kunnen en 25 bezoekers in het Wennekerpand.

Schiedam - Wat betekent de 'anderhalvemetersamenleving' voor het Theater aan de Schie? Los van de kosten ('het verdienmodel is er niet naar') wordt het volgens directeur Rob Roos logistiek 'een militaire operatie'. 

‘Dat klinkt allemaal kort door de bocht hoe ik het nu zeg maar dat is wel waar het over gaat. We denken na over de toekomst, dus we kijken wat er wel kan. En de ‘Anderhalvemeter Maatschappij’, de samenleving waar over gesproken wordt, betekent in Theater aan de Schie dat wij nog geen 100 mensen in de grote zaal van Theater aan de Schie kwijt kunnen en 25 bezoekers in het Wennekerpand. Als je dat bekijkt snap je dat het een heel moeilijk verhaal is als je aan de financiën denkt. Want het kostenaspect is natuurlijk vele malen hoger dan de recettes van 100 kaarten opleveren. Dat verdienmodel is daar niet naar. Maar stel: het kan en we gaan het doen, dan lopen we tegen enorme grote facilitaire en logistieke problemen aan. Hoe ga je om met sanitaire ruimtes, hoe ga je om met pauzes, hoe ga je met plaatsing om? Dus het publiek komt binnen. Eén voor één moet je dan naar binnen voor een bepaalde afstand. Bij de supermarkten zie je deze modellen al. Dat wordt geen avondje uit maar een militaire operatie. En er zijn grote twijfels, ook in de culturele sector in zijn algemeenheid, of dat een uitvoerbaar plan is’ laat Roos weten in een interview op SCHIE FM dat morgen wordt uitgezonden.

Niet alleen voor het publiek, maar ook voor het personeel is het niet altijd mogelijk om veilig hun werk uit te voeren.’ Medewerkers worden blootgesteld aan publieksgroepen en de voorstellingen moeten ook gebouwd worden. Dus het levert veel problemen op. En er is ook geen geloof in dat het een groot succes kan worden op deze manier’.

Een ander scenario die aan het licht komt is dat Theater aan de Schie de draad weer op zou kunnen gaan pakken in september. Theater aan de Schie is tot 1 juni gesloten en in de zomermaanden juni, juli en augustus is er voor publiek weinig aanbod. ‘Het is niet zo dat wij in de zomermaanden niets doen. Achter de deuren gebeurd er heel veel. We doen dan bijvoorbeeld onderhoud aan de vloerpanelen’.

‘Wij zijn niet alleen. Wij maken onderdeel uit van een grote groep theaters in Nederland die zich verenigen in Vereniging Schouwburg en Concertdirecties. We staan dagelijks in contact met elkaar. Maar er gaan inderdaad landelijk ook stemmen op dat het theaterseizoen voorbij is. En dat zegt de minister eigenlijk ook en daar sloten wij ons bij aan. Want tot 1 juni hadden wij de voorstellingen staan. Daarna kwamen alle verhuringen; de examenfeesten, de diploma-uitreikingen, balletstudio’s die bij ons uitvoeringen komen geven. Iedereen trekt zijn voorstelling of verhuring eruit. Dat is zeer begrijpelijk. Maar dat zorgt er wel voor dat wij helemaal niets meer hebben. Ook al zou er na 1 juni nog een mogelijkheid zijn om iets uit te voeren, dan heb ik geen voorstelling om aan te bieden. En áls ik dat al heb, dan is maar zeer de vraag of er publiek komt. Ik denk dat er veel mensen zullen zeggen dat ze even afwachten. Met als gevolg dat je veel kosten op je gaat nemen met de kans dat er niemand in de zaal zit, of in ieder geval met weinig mensen. En daar kan het ook niet voor bedoeld zijn’ zegt Roos.

‘Wij kijken met heel Nederland mee naar de maatregelen die worden genomen op 21 april. En wat dat gaat betekenen voor de culturele sector. Doorgaans is het zo dat wij, de podiumkunst in de algemeenheid en de festivals reken ik daar ook toe, de eerste zijn die eruit gaan en de laatste zijn die erin komen. Wij zullen zeker niet in de eerste groep zitten waarvan de minister-president zal zeggen dat we weer mogen beginnen. Dus dat gaat wel problemen opleveren, dat is wel de verwachting’ sluit Roos af.