advertentie
donderdag 23 april 2020 13:39

Bij Post Scriptum zit de loop er nog wel in: 'vooral puzzels zijn populair'

'De Koninklijke Boekverkopersbond' verwacht dat bijna de helft van de fysieke boekhandels binnen een half jaar omvalt. Een groot aantal boekwinkels heeft te kampen met een omzetverlies dat kan oplopen tot 80 tot 90%.

SCHIE FM sprak hierover met Gerben de Bruijn van de Schiedamse boekhandel Postscriptum.

‘Bij ons is het gelukkig niet zo erg. Deze cijfers zijn echt schrikbarend. Maar bij ons, wij zitten in een winkelcentrum met twee grootgrutters, lopen gelukkig nog wel mensen op straat en zijn mensen ook nog geneigd om boeken te komen. Dus bij ons is het gelukkig nog niet zo schrikbarend als de cijfers die genoemd worden’.

'De Koninklijke Boekverkopersbond' verwacht dat bijna de helft van de fysieke boekhandels binnen een half jaar omvalt. Een groot aantal boekwinkels heeft te kampen met een omzetverlies dat kan oplopen tot 80 tot 90%.

SCHIE FM sprak hierover met Gerben de Bruijn van de Schiedamse boekhandel Postscriptum.

‘Bij ons is het gelukkig niet zo erg. Deze cijfers zijn echt schrikbarend. Ik heb natuurlijk het artikel gelezen en in de Volkskrant stond hier vorige week ook iets over. Ik heb ook wat collega’s gesproken. En vooral in de grote steden, de grotere boekhandels, hebben te maken met het probleem dat daar helemaal geen mensen meer op straat lopen en ook geen mensen meer de boekhandel in komen. Maar bij ons, wij zitten in een winkelcentrum met twee grootgrutters, lopen gelukkig nog wel mensen op straat en zijn mensen ook nog geneigd om boeken te komen. Dus bij ons is het gelukkig nog niet zo schrikbarend als de cijfers die genoemd worden’ vertelt de Bruijn.

Ook voor de Coronacrisis hadden boekwinkels al te kampen met het feit dat steeds minder mensen boeken kochten. ‘Ontlezing, om het zo maar te noemen. Mensen lezen minder en besteden meer tijd aan hun telefoon of aan Netflix. En dat zorgt er voor dat er net iets minder tijd is om een boek op te pakken en dat zorgt er dan ook weer voor dat er net iets minder mensen bij ons in de winkel lopen wordt om een boek te kopen. Maar aan de andere kant, het zijn vooral landelijke trends. Bij ons zie je het ook wel, zeker als je het gaat vergelijken met tien jaar terug. Maar we zien ook wel dat er meer mensen de boekhandel, ook voor de crisis, wisten te vinden. En dat je dan toch op een bepaalde manier stabiel blijft. Nu mensen toch binnen moeten blijven en geen sociale contacten kunnen onderhouden, merken we toch wel dat veel mensen hier komen die een lekker boek willen. En dat is dan ook wel weer een soort van prettig. Dat je de mensen terug kan winnen voor het plezier van het lezen’.

Waar veel mensen last hebben van de crisis, kan het ook andersom werken. ‘Dat werkt zeker zo. Dat mensen echt ook wel de tijd ervoor nemen om te lezen en puzzelen. Die categorie ontploft bij ons ook gigantisch. Mensen komen weer een puzzel kopen om weer lekker een avondje naar die stukjes te staren.  En wij verkopen ook wenskaarten en omdat mensen elkaar niet zien sturen ze elkaar een kaartje. Dat is ook heel goed te merken. Maar het moet allemaal niet te lang duren, dit zulk dingen. En wij hebben daar natuurlijk geen enkele invloed op. En alle maatregelen, daar ga ik ook allemaal van uit dat dat niet voor niks is. Maar voor ons en voor collega’s in het vak, hoe sneller het weer een beetje normaal wordt, hoe beter’ zegt de Bruijn.

De branche heeft ook opgeroepen om tot actie over te gaan om de fysieke boekhandels te redden. Boekhandels kunnen in aanspraak komen voor bepaalde maatregelen. ‘Er zijn natuurlijk algemene maatregelen die er nu zijn voor ondernemers. Er zijn maatregelen om de loonposten weer terug te krijgen van de overheid. En een maatregel dat je eenmalig een bedrag van een paar duizend euro kan krijgen. Dat helpt maar het is voor veel boekhandels niet genoeg want je hebt vooral de huurkosten wat de grootste gedeelte is van de maandelijks vaste lasten. En ik merk dat bij heel veel collega’s de verhuurder niets van zich laat horen en absoluut niet flexibel wilt zijn in deze voor hen heel moeilijke tijd. En dat maakt het wel lastig’ sluit de Bruijn af.