advertentie
donderdag 23 april 2020 14:04

Pim Koning (SVV): 'Jeugd mag weer sporten maar nu niet hals over kop dingen gaan regelen en organiseren'

Kinderen tot 12 jaar mogen vanaf 28 april weer in teamverband trainen in de open lucht. En ook kinderen van 12 tot 18 jaar krijgen weer wat meer ruimte om te sporten. ‘Mijn eerste reactie was heel positief. We zagen het al een beetje aankomen in de week daar aan voorafgaand' zegt Pim Koning, voorzitter van SVV, op SCHIE FM 'maar we moeten nu niet hals over kop dingen gaan regelen en organiseren'.

‘Het is nog even koffiedik kijken of de kinderen direct vanaf 28 april weer welkom zijn bij de club. 28 April lijkt nog ver weg, maar dat is het zo.'

Schiedam - Kinderen tot 12 jaar mogen vanaf 28 april weer in teamverband trainen in de open lucht. En ook kinderen van 12 tot 18 jaar krijgen weer wat meer ruimte om te sporten. ‘Mijn eerste reactie was heel positief. We zagen het al een beetje aankomen in de week daar aan voorafgaand' zegt Pim Koning, voorzitter van SVV, op SCHIE FM 'maar we moeten nu niet hals over kop dingen gaan regelen en organiseren'.

‘Het is nog even koffiedik kijken of de kinderen direct vanaf 28 april weer welkom zijn bij de club. 28 April lijkt nog ver weg, maar dat is het zo. En ik heb al met een aantal verenigen gesproken in Schiedam. Waar we voor op moeten passen is dat we niet hals over kop dingen gaan regelen en organiseren. Want laten we wel wezen: wil je de jeugd weer vanaf dinsdag laten sporten, en mijn zegen hebben ze, moet het goed georganiseerd worden. Wil je zoiets organiseren, dan zit je ook weer met de vrijwilligers. Welke vrijwilligers ga je er voor inzetten? Wie zijn gevoelig voor ziektes of iets dergelijks? Dus je kan nu zeggen van: we gaan 28 april starten maar het moet een weloverwogen standpunt worden. Niet alleen van SVV, maar ik denk dat we daar als alle verenigingen in Schiedam goed over na moeten denken. Zoals ook naar voren kwam in de persconferentie van Rutte: Wij zeggen dat als overheid maar de gemeente is ‘in the lead’. Dus ik ben heel eventjes in afwachting van waar de gemeente mee komt. En ik verwacht ieder geval van de gemeente vandaag, uiterlijk morgen, ook een bericht over hoe we dat gaan organiseren’.

‘We weten het allemaal: kinderen tot 12 jaar en vanaf 12 tot 18 mogen dan weer in acht neming van de gezondheid sporten zonder ouders. Dus je moet je heel goed realiseren welke consequenties dat heeft. Kinderen worden door ouders gebracht. Blijven de ouders op de parkeerplaats zitten? Of gaan ze naar huis en komen ze een uurtje daarna de kinderen weer ophalen? Dus wil je op 28 april hier mee beginnen, helemaal prima. Dat is goed voor de verenigingen maar wel je moet wel overwogen standpunten nemen over hoe je daarmee omgaat. En ik zie ook dat de meeste verenigingen inmiddels al naar hun leden en spelers een bericht hebben gestuurd van: jongens, we hebben allemaal de persconferentie van Rutte kunnen beluisteren. Alleen wij zijn even in afwachting van hoe we gaan we het organiseren, waar komt de gemeente mee, zodat we gezamenlijk op kunnen trekken hoe zo goed mogelijk te organiseren’ vertelt Koning.

‘Als we kijken naar alleen SVV dan hebben wij, ze zijn niet allemaal twaalf jaar, er zitten ook oudere bij, 250 jeugdleden. En Hermes heeft die, en HBBS. En die zitten allemaal op één complex. Dus je moet dan heel goed organiseren hoe je het gezamenlijk gaat doen met elkaar’.

Daarbij is er ook nog een gecompliceerde factor dat jeugd van 12-18 moet voldoen aan de anderhalve meter regel. ‘Dus geen partijtjes doen, maar met gepaste afstand gaan trainen. Ik hoorde net nog één van de burgemeesters op de radio zeggen: jongens, we mogen weer sporten maar dat houdt niet in dat er al weer voetbalwedstrijdjes gespeeld mogen worden. En het gevaar is natuurlijk dat op het moment dat je gaat trainen en je houdt de boel eventjes niet in de gaten en je organiseert het niet goed, dan wordt het zo weer een bende en een massaal iets en daar moeten we voor waken. Dan blijf ik liever nog een week langer uit de lucht na 28 april door het goed te organiseren. Wie gaat er voor de groep staan, wie wijs je aan om de veiligheid en de gezondheid goed te waarborgen. Dus niet hals over kop maar dat we er wat mee moeten doen, zeer zeker!’ sluit Koning af.