advertentie
vrijdag 24 april 2020 21:45

Ook dit jaar is er een Oranjeconcert, maar dan online

Er is dit jaar een Oranjeconcert door stadsorganist Arjen Leistra. Dit zal plaatsvinden op zaterdag 25 april. Maar het zal een iets ander concert worden dan wat gebruikelijk is. SCHIE FM sprak met organist Arjen Leistra.

‘We doen dit concert al sinds 2009 en het is elk jaar een groot succes. Met elk jaar veel mensen in de kerk. Die luisteren dan naar populair klassiek orgelwerken en zingen dan ook wat Valeriusliederen. En dan eindigen we altijd met het Wilhelmus. Ik ga het concert nu wel geven maar dan als livestream. En dat is dan voor iedereen te volgen via YouTube’ vertelt Leistra.

Schiedam - Er is dit jaar een Oranjeconcert door stadsorganist Arjen Leistra. Dit zal plaatsvinden op zaterdag 25 april. Maar het zal een iets ander concert worden dan wat gebruikelijk is. SCHIE FM sprak met organist Arjen Leistra.

‘We doen dit concert al sinds 2009 en het is elk jaar een groot succes. Met elk jaar veel mensen in de kerk. Die luisteren dan naar populair klassiek orgelwerken en zingen dan ook wat Valeriusliederen. En dan eindigen we altijd met het Wilhelmus. En daarna gaat iedereen aan de Oranjebitter. Maar dat kan nu dus niet. Dus ik heb iets anders verzonnen. Ik ga het concert wel geven maar dan als livestream. En dat is dan voor iedereen te volgen via YouTube’ vertelt Leistra.

Leistra wilde, nadat hij wist dat de bijeenkomst zoals het vroeger was niet door kon gaan, een alternatief zoeken voor het Oranjeconcert. ’Daar moest ik wel gelijk naar zoeken. Het is voor mijzelf belangrijk dat de concerten zo veel mogelijk doorgaan. Dat is waar ik voor studeer en heel graag doe. Er gaat al heel veel niet door, alle koorconcerten en de Matthäus Passion zijn allemaal afgezegd. Dus ik heb wel gezocht om dit in ieder geval doorgang te laten vinden’.

In plaats om voor publiek te spelen speelt Leistra nu voor een scherm. ‘Dat is anders en eigenlijk ook weer niet. Want de spanning blijft hetzelfde. Het is allebei voor publiek maar als ze in de kerk zijn voel je ze ook en kan je ze zien. En nu weet je dat ze zitten te luisteren maar kan je ze niet zien. Dat is wel een ander gevoel’ zegt Leistra.

Leistra is zelf wel in de Grote of Sint-Janskerk om het orgel te bespelen. Samen met twee technici. Zij bedienen onder andere de camera’s. En er zijn twee mensen bij die de registers bedienen. Zij blijven op afstand waardoor alle regels in acht kunnen worden genomen.

‘Ik begin met een Marche Triomphale van Jacques Nicolas Lemmens. Dat is een soort fanfare achtig stuk. Ik speel werken van drie Nederlandse componisten, twee nog levende. En eentje daarvan is een stuk van Johann Th. Lemckert, hij was vroeger organist van de Laurenskerk in Rotterdam. En hij heeft een stuk over een Valeriuslied ‘Komt nu met zang’. En dat heeft hij tien jaar gelden gecomponeerd en aan mij opgedragen. En dat heb ik al een keer gespeeld maar ik vind het leuk om nog een keer te doen. En een stuk  van een Rotterdamse organist Aart de Kort. En een Variaties over ‘O Nederland let op uw saeck’ van Jan J. van den Berg. Hij is twee maanden geleden plotseling overleden. En het is mooi om voor die gelegenheid weer een stuk van hem te gaan spelen’.

‘Ik besteed ook nog aandacht aan Engeland, de BREXIT. Je hoort variaties over de melodie van ‘God save the King’ door Max Reger. En ook een heel mooi stuk ‘Carillon de(s) Westminster’ van Louis Vierne. Louis Vierne was een blinde componist/organist van de Notre Dam in Parijs. Hij heeft op het thema van de klokken van de Big Ben een orgelwerk gecomponeerd. En dat is een soort uitsmijter van de middag geworden. En daarnaast twee pianowerken van Robert Schumann maar die zijn dan bedekt voor orgel. En het einde van het concert is dan ‘Fantasie over het Oude Wilhelmus’ van Jan Zwart, dat speel ik elk jaar’ sluit Leistra af.

Omdat er kosten zijn aan het concert, wordt er om bijdrages gevraagd. Normaal gesproken zouden dit collectes achteraf het concert zijn, maar nu kan dit digitaal. ‘ Als je de YouTube link hebt gevonden staat er in de beschrijving een betaallink naar Tikkie. En als je dat aanklinkt kan je een bedrag storten naar keuze op de girorekening van Stichting Muziek Grote Kerk maar je kan ook rechtstreeks een bedrag over maken en dat gironummer staat ook in de beschrijving.