advertentie
zondag 26 april 2020 10:23

Excelsior'20: 'Cricket leent zich natuurlijk veel beter voor anderhalve meter dan voetbal'

Sportverenigingen mogen langzaam en voorzichtig weer jeugd laten sporten. Dat vertelde premier Rutte dinsdag tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen.

Ruud de Leede van Excelsior’20 vertelt op SCHIE FM: ‘Mijn eerste reactie was: Gelukkig, er komt weer wat beweging in maar dat stelt wel hoge eisen aan hoe we deze beweging erin kunnen krijgen. Het is zo dat we gelijk allemaal berichten hebben uitgewisseld in de bestuursapp. En de jeugdcommissies zijn druk aan het werk gezet. Voor zowel het voetbal als voor het cricket wordt er gekeken hoe er invulling kan worden gegeven aan de activiteiten, rekening houdend met de anderhalve meter afstand.

Schiedam - Sportverenigingen mogen langzaam en voorzichtig weer jeugd laten sporten. Dat vertelde premier Rutte dinsdag tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Hoe denken de Schiedamse sportclubs daarover?

Ruud de Leede van Excelsior’20 vertelt op SCHIE FM: ‘Mijn eerste reactie was: Gelukkig, er komt weer wat beweging in maar dat stelt wel hoge eisen aan hoe we deze beweging erin kunnen krijgen. Het is zo dat we gelijk allemaal berichten hebben uitgewisseld in de bestuursapp. En de jeugdcommissies zijn druk aan het werk gezet. Voor zowel het voetbal als voor het cricket wordt er gekeken hoe er invulling kan worden gegeven aan de activiteiten, rekening houdend met de anderhalve meter afstand. Zo min mogelijk direct contact. En er wordt druk overgelegd tussen de trainers en het bestuur over hoe de trainingen kunnen worden gegeven en hoe we dat verder kunnen begeleiden.

Het is niet de bedoeling dat de kantine open gaat en de kleedkamers moeten ook dicht blijven. Dezelfde avond is al een bericht op de website verschenen en dat gaat dan ook via Twitter, Facebook en dat soort kanalen over dat we druk aan het bedenken zijn hoe we dat gaan invullen’ vertelt De Leede.

Er is al overleg met de sportwethouder van Schiedam, Fahid Minhas, over de maatregelen en hoe de sportverenigingen daar invulling aan kunnen geven. ‘Dat is één van de dingen die in het lijstje van de activiteiten van ons staat; overleggen met de gemeente. In eerste instantie was het zo dat de hekken absoluut gesloten moesten blijven. Nu mogen de hekken open, maar aan welke voorwaarden moeten we voldoen? Daar gaan we met de gemeente in overleg, samen met de andere sportverenigingen.

Het grote probleem voor iedere sportvereniging op dit moment is dat er geen inkomsten zijn, maar dat de uitgaven wel blijven doorlopen. Op enig moment komt de bodem van de schatkist in zicht en dan is de vraag wat we dan gaan doen. De meeste clubs in Schiedam staan er best goed voor, maar het is wel een traject waar een einde aan moet komen. Ook voor ons geldt dat er echt helemaal niks gebeurd en we tot 1 september door moeten gaan, dan wordt het wel heel erg letten op de centen. Anders komen we toch in een lastig pakket terecht. En vandaar dat we overleg willen met de gemeente over bijvoorbeeld veldenhuur en andere kosten die doorlopen. Of daar mogelijkheden zijn om daar regelingen voor te treffen. Want veldenhuur moet afgedragen worden aan de gemeente. Wij kunnen de velden niet op, dus dan moeten we toch kijken of we daar een slimme oplossing op kunnen plakken’.

Volgens De Leede geeft de versoepeling van de maatregel wel wat lucht. ‘Het geeft sowieso weer wat lucht omdat er beweging komt in wat er mogelijk is. Dan krijgen we rond 20 mei weer een beslissing vanuit de regering. Misschien zijn er dan nog wat meer mogelijkheden. De voetbalcompetitie wordt niet afgemaakt, dus we gaan ook kijken wat we daar precies mee kunnen. Cricket leent zich natuurlijk veel beter voor anderhalve meter dan voetbal. Daar heb je geen fysiek contact als het goed is. Dus misschien kunnen we daar wat eerder mee beginnen. Maar het blijft allemaal passen en meten om te kijken hoe je dingen weer kunt opstarten maar wel kunt voldoen aan alle eisen die worden gesteld vanuit de overheid’ aldus De Leede.

‘En wat volgens mij iedere sportvereniging in Schiedam ook heeft is dat zelfs als de hekken dicht zijn er mensen op het veld lopen. Mensen gaan langs het hek of klimmen over het hek, ook bij ons. Wij moeten daar wat aan doen en zijn daar heel druk mee bezig en ik heb er alle vertrouwen in dat dat ook gaat lukken’.

‘Ik verwacht dat we rond 28 april weer trainingen kunnen geven. Maar ik weet dat er binnen het voetbalbestuur nu druk overlegt wordt. Hoe je zo'n training het beste kan organiseren en hoe je toezicht houdt. Want één van de eisen die wordt gesteld is dat er geen ouders bij zijn. Dat is altijd lastig. Dus de absolute voorwaarden moeten nog geformuleerd worden maar ik schat in dat er inderdaad volgende week weer beweging op de velden te zien zal zijn’ sluit De Leede af.